Näringslivsröster: Innovationsråd kan slå fel

1:52 min

I dag presenterar statsminister Stefan Löfven sitt innovationsråd. Vid rådets första möte på Harpsund ska riskkapital diskuteras, men inför mötet höjs näringslivsröster som befarar att innovationsrådet riskerar att slå fel.

– Om man tror att man ska kunna komma på de nya tekniska lösningarna uppifrån och styra det här politiskt, då tror jag att man går fel. Det måste handla om att innovationerna ska komma underifrån och skapas i samarbete mellan företag och forskning, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB.

Fem ministrar, däribland statsministern och näringsministern, och tio representater för näringsliv och forskning bildar tillsammans regeringens så kallade innovationsråd.

Tanken är att rådet ska komma med inspel som regeringen sedan kan använda i näringspolitiken. Det första mötet i dag ska handla om riskkapital.

I vad som kallas innovationspaviljongen vid skid-VM i Falun visar sju stora industriföretag upp sina nyheter just nu. Alla säger att de har innovationer i värdsklass, som Tomas Lagerberg forskningschef för automation på ABB som visar en industrirobot.

– Namnet innovationsråd klingar ju positivt, sedan tror jag vi vet för lite vad det är. Det finns risker och jag tror inte att de ska lägga sig i och tala om vad vi ska göra, men däremot ska de se till att det finns medel och förutsättningar att ha världsledande tillämpad forskning i Sverige, säger han.

Innovationsrådet som Stefan Löfven började prata om redan när han var nyvald partiledare 2012 ska inte komma med egna förslag, men rådet ska ha ett sekretariat hos statsministern. De farhågor som lyfts från företagshåll vill regeringen inte kommentera i Ekot.

LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem betonar att de samarbeten som redan finns mellan företag och universitet måste bevaras.

– Vi har en ganska stark tradition i Sverige och det är viktigt att de fungerande strukturer som finns i dag inte slås sönder, om man nu tänker sig bygga någonting nytt, säger han.