Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
2 av 2
Sigmar Gabriel, energiminister och socialdemokratisk tysk politiker, med Stefan Löfven (S). Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

Greenpeace i aktion mot Löfven i Berlin

1:31 min

Vakter och polis tvingades ikväll ingripa när miljöorganisationen Greenpeace störde en träff mellan den svenske statsministern Stefan Löfven och den tyske vice-kanslern Sigmar Gabriel i Berlin. Greenpeace kräver att den svenska regeringen förhindrar att Vattenfall säljer sin tyska brunkolsdel.

Sveriges Radio höll precis på att ställa en fråga till Tysklands näringsminister Sigmar Gabriel, den socialdemokratiske vice förbundskanslern.

Åtminstone två Greenpeaceaktivister kom då plötsligt mycket nära både Gabriel och den svenske statsministern Stefan Löfven, som stod i närheten. Poliser och vakter förde ut de protesterande, från de tyska socialdemokraternas lokaler i Berlin, och Sigmar Gabriel konsterade lite förläget:

– Vi har ju höjt säkerheten för att statsminister Löfven är här men Greenpeace hittar alltid uppenbarligen ett sätt att komma in, sa Gabriel.

Ingen kom till skada och demonstranterna släpptes efter att ha förts ut ur byggnaden. Greenpeace protesterar mot svenska Vattenfalls planer på att sälja sin tyska brunkolsdel.

Bland annat kräver de, tillsammans med det tyska miljöpartiet och andra miljöorganisationer, att statsminister Stefan Löfven som representant för huvudägaren den svenska staten stoppar försäljningsplanerna.

De menar att Vattenfall istället borde ta sitt ansvar och avvecka brunkolsverksamheten helt och hållet. Frågan om en försäljning är mycket stor här i Tyskland, vilket Greenpeace aktion ikväll visar.

Löfvens partikamrat Gabriel uppvaktar istället Löfven att göra vad han kan för att Vattenfall verkligen säljer och att brunkolet drivs vidare.

Både den tyska energiförsörjningen och arbetstillfällen i brunkolsområdet i östra Tyskland är beroende av det, menar Gabriel.

Stefan Löfven kommenterade incidenten senare under kvällen.

– De får göra vad de vill, så det är inte så mycket att kommentera, säger han.

Blev du rädd?

– Nej, nej.

Men det här visar på känsligheten i frågan om Vattenfall?

– Så kan det vara, men nu är det upp till Vattenfall att hantera frågan, säger Stefan Löfven.

Hittills har det tyska energibolaget Mibrag med tjeckiska ägare visat intresse för Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Men det är inte känt om konkreta förhandlingar om ett köp pågår med Mibrag. Någon gång mellan mars och maj i år ska dock Vattenfall komma med ett besked om hur det ska bli.

Stefan Löfven verkar, av sina svar till Sveriges Radio att döma, att föredra att Vattenfall går hans socialdemokratiske partikollega Gabriels önskemål om en försäljning till mötes.

– Vi och Vattenfall har ingen ambition att skada Tyskland, alltså kan man se möjligheter för båda parter. Vattenfall kan bli av med detta på ett sånt sätt att det inte skadar Tyskland, säger Stefan Löfven.

Det vill säga att du uppmuntrar Vattenfall att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland?

-- Det är upp till ledningen och styrelsen i Vattenfall att hantera den frågan, men varför skulle vi vilja skada Tyskland, så här menar jag, finns det möjligheter att driva det vidare så.

Många i ditt samarbetsparti i den svenska regeringen skulle tycka det var ett svek?

– Vi kan aldrig lägga oss i vad andra länder har för energimix och vi vill inte att någon lägger sig i hur vi gör i Sverige, då ska vi inte göra det heller. Så det är ganska enkelt för mig, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista