S pressas om Saudiavtal

0:36 min

När Socialdemokraternas verkställande utskott håller möte i dag väntas den känsliga frågan om Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien komma upp. Miljöpartiet anser att avtalet måste brytas och frågan kan hota regeringen.

För andra dagen i rad sammanträder i dag Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet (VU), och en av de frågor som då väntas diskuteras är det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Miljöpartiet anser att avtalet måste bryta. Även inom S finns röster som förespråkar att avtalet ska brytas.

En i partiet som varit kritisk är Peter Weiderud, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. På väg in till mötet med verkställande utskottet kommenterade han dagens sammanträde så här.

– Jag är kritisk till Saudiavtalet. Jag tycker att det aldrig skulle ha slutits. Utvecklingen sedan 2005 visar att det är ännu mer besvärligt idag, säger Peter Weiderud.

Varför är du kritisk?
-
- Det stämmer inte med svensk lagstiftning, det är det viktiga, säger Peter Weiderud.

Trycket är stort på att partiledningen ska ta ett beslut om partiet vill avbryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Vi ska inte ha några avtal med diktaturer, det har vår partikongress sagt och vi har också varit tydliga i regeringsförklaringen. De mänskliga rättigheterna går först, säger SSU:s ordförande Ellinor Eriksson, även hon på väg in till mötet med verkställande utskott.

Hon vill inte uttala sig i frågan om huruvida Saudiaffären kan komma att påverka regeringens sammansättning.

Statsminister Stefan Löfven (S) har hittills bara sagt att regeringen vill förhandla om avtalet och att frågan bereds i regeringskansliet. Om regeringen inte säger upp avtalet före den 15 maj förlängs det i fem år till.

– Nu hoppas väl de allra flesta att de ska komma till ett beslut hur socialdemokraterna står i frågan. Sedan är det regeringen som fattar själva beslutet om avtalet, säger Annie Reuterskiöld, politisk reporter på Ekot.