IS vandalism på museum rör upp känslor

1:36 min

Filmer på hur IS med släggor slår sönder arkeologiska fynd från det assyriska riket på Mosuls museum upprör omvärlden.

Christian Mühlenbock är chef på Medelshavsmuseet, och han tolkar bilderna som att det är unika statyer som nu är förstörda.

- Det är statyer från den assyriska tiden 700 fkr. De stod på museet i Mosul, så det är unika objekt.

Christian Mühlenbock betonar samtidigt att det råder stor osäkerhet kring omfattningen av förstörelsen på museet i Mosul. Förutom att de har förstört så har IS också, ännu mer, ägnat sig åt plundring och försäljning av antikviteter och arkeolgiska fynd från de områden de kontrollerar i Syrien och Irak.

I London har det, enligt experter som uttalar sig i The Times, börjat dyka upp föremål på den illegala marknaden för närmast ovärderliga antika objekt.

Många experter liknar plundringen och försäljningen av föremål från Syrien och Irak vid handeln med så kallade bloddiamanter i Afrika: En oerhört lönande handel som omsätter enorma värden och finansierar fortsatt krig och fortsatta grymheter.

Chefen på Medelhavsmuséet i Stockholm, Christian Mühlenbock, rankar kulturföremål som en av de största illegala varorna:

- Knark är den största, sedan följer vapen och människor, men kulturföremål är den fjärde största illegala marknaden. För kriminellla organisationer som plundrar kan detta inbringa enorma belopp när föremålen säljs visa bulvaner till köpare runt om i världen.

Vem köper?

- Det är personer med mycket pengar som vill bygga upp egna privata samlingar.