Kontor blir bostäder i storstäderna

2:00 min

Att bygga om kontor till bostäder kan bli betydligt vanligare i storstäderna. I Stockholm byggs nu exempelvis de sista bostäderna i Vattenfalls gamla huvudkontor i Vällingby klart.

– Jag tror att det kommer att bli mycket vanligare. Stockholm kräver att det ska byggas ett antal nya bostäder de kommande åren, alla kollektivtrafiknära lägen blir ju mer och mer attraktiva, speciellt spårbundna, så det kommer att bli vanligare, säger Per Högdin som är projektchef på Sveafastigheter för ombyggnaden i Vällingby.

Tittar man på siffror från statistiska centralbyrån, där 2014 års siffror inte är klara ännu, så är det ungefär 1400 bostäder per år som produceras genom att exempelvis kontor eller industrilokaler byggs om.

Oftast handlar det om 3 till 5 lägenheter åt gången, stora projekt med över 100 lägenheter är ovanliga.

Men det kan alltså vara en ökning på gång. I Vällingby byggs alltså Vattenfalls tre gamla kontorshus om till bostäder, 460 hyresrätter och 220 bostadsrätter.

Husen med massor av plåt och fönster syns tydligt på långt håll och Karin Sörnäs, en av de första att flytta in i de nybyggda bostadsrätterna, är nöjd. Även om hon inte trodde hon skulle bo i Vattenfalls gamla huvudkontor.

– Aldrig i livet, det fula huset, det hade jag aldrig tänkt mig! Vi har ju bott på marken, i villa, hela livet, så det är en upplevelse att få bo på femtonde våningen. Men jag gillade konceptet, bara en minut till tunnelbanan, nära Vällingby och sedan naturreservatet, säger hon.

Det som gör det lönsamt ekonomiskt är dels att bostadspriserna stigit och även hyresnivåerna för nyproduktion, vilket ombyggda kontor räknas som.

– Prisutvecklingen, både på bostadsrätter, men även hyresrätter, där du kan anpassa hyresnivån till nyproduktion och hitta en rimlig hyresnivå och därmed bygga hyresrätter också, säger Per Högdin.

Vällingby är inte det enda stora projektet. Vid telefonplan i södra Stockholm exempelvis vill ett bolag bygga om Ericssons gamla lokaler. 1000 bostäder räknar man med.