Nemtsov 2011: Vi vill inte bli Nordkorea

1:57 min

Boris Nemtsov var på 90-talet en av Rysslands mest lovande politiker och en period vice premiärminister när Boris Jeltsins var president. Men under Vladimir Putins tid vid makten har han förvandlats till en av de mest tongivande kritikerna mot ett system som alltmer lämnat demokratiska principer.

Nu tror många att det är för den kritiken han har fått betala med sitt liv. Så här sa Boris Nemtsov till vår tidigare Moskvakorrespondent Johanna Melén hösten 2011.

– Att vara i opposition är aldrig trevligt. Men att vara i opposition när maffian sitter vid makten är dessutom farligt, sa Boris Nemtsov en ljummen septemberkväll i Moskva 2011.

Ett typiskt sätt för honom att uttrycka sig, bryskt, utan omskrivningar, i bland lite överdrivet. Den hösten och vintern gick han i täten för den proteströrelse som vaknat mot Vladimir Putins sätt att styra landet, en rörelse som under en period samlade tiotusentals människor på Moskvas gator. I dag är den rörelsen splittrad och betydligt mer kraftlös.

På 90-talet var Boris Nemtsov en framträdande person inom dåvarande maktelit, som guvernör, vice premiärminister när Boris Jeltsin var president och under flera år satt han i det ryska parlamentet, duman. Men sedan Vladimir Putin tog över har han blivit alltmer kritisk. Nemtsov hörde till den lilla grupp ryssar som alltid fortsatt att protestera mot bristande demokrati, korruption och människorättsbrott, även när sådana demonstrationer bara samlat ett fåtal.

Samtidigt trodde Boris Nemtsov att förändring är möjligt och lyckades för två år sen bli invald i lokalparlamentet i staden Jaroslavl, öster om Moskva.

Boris Nemtsov har också varit medförfattare till flera rapporter, bland annat om korruption högt upp i den ryska makteliten och personer i hans närhet säger nu att han före sin död även var på väg att avslöja rysk inblandning i den militära konflikten i östra Ukraina.

– Om det inte finns någon opposition, då förvandlas vi till Nordkorea, sa Nemtsov hösten 2011.

– Vi vill inte bli Nordkorea. Därför finns det inget val. Därför är jag i opposition.