Dubbla chanser till Guldspade för Bodin och Gagliano

Flera av Ekots reportrar kan vinna pris för sin grävande journalistik. Det framgick när föreningen Grävande journalister i dag meddelade vilka som är nominerade till årets Guldspadar.

Bo Göran Bodin och Alexander Gagliano har dessutom två chanser. Tillsammans har de nominerats för sitt avslöjande om det så kallade Kvinnoregistret, därutöver nomineras Gagliano med Ivan Garcia för granskningen av Gripen-affären med Schweiz (publicering ett 12/2 och två 29/4) och Bodin för boken om Saudiaffären som han skrivit tillsammans med Daniel Öhman.

Bland andra nominerade Sveriges Radio-redaktioner finns P1 Dokumentär som nomineras för "Patienten och tystnaden" av Daniel Velasco och Victoria Gaunitz, och Kalibers Sofia Boo och Markus Alfredsson nomineras för sin granskning av kriminalvårdens transporttjänst.

I lokalradioklassen är P4 Dalarnas Matilda Eriksson Rehnberg nominerad för "Farliga fel på flygplan", P4 Upplands Tomas Magnusson och Kina Pohjanen för granskningen "Ung tjej söker" och P4 Gotlands Anna Jutehammar för en granskning av djurtransporter.

Dessutom får Vetenskapsradions Ulrika Björkstén och Marcus Hansson ett hedersomnämnande för programmen om "Den blinda tron på kall fusion".

Totalt har 28 granskande reportage nominerats till en Guldspade i 9 olika kategorier.