Rekordlågt väljarstöd för FP asf

Stödet för Folkpartiet är nere på en historiskt låg nivå. Det visar Svensk väljaropinion som är en sammanvägning av de stora opinionsunderssökningarna som Novus sätter ihop för Ekot.

Jonas Hinnfors, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att väljarna har svårt att veta vad Folkpartiet står för i dag.

– Ett parti måste gå i takt, och det har funnits en hel del intern kritik inom Folkpartiet som har gjort att en väljarkår har svårt att veta vad det är partiet vill. Det har gällt migrationspolitiken och den väldigt viktiga skolpolitiken där flera liberala debattörer börjat kritisera fokus på betygsfrågan, säger Hinnfors.

För tredje månaden på raken minskar stödet för Folkpartiet i Novus sammanställning. 4,7 procent i väljarstöd är den lägsta nivån hittills för partiet i Svensk väljaropinion. Enligt Jonas Hinnfors kan Folkpartiets utspel om migration eventuellt ha skadat partiet.

– Om man fokuserar väldigt mycket på ett annat partis profilfråga är det inte säkert att det gynnar det parti som försöker gå in på den andra planhalvan, säger Hinnfors.

Svensk väljaropinion visar också att de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna backat och nu får lägre stöd än i valet i september.

– Här finns något som är ideologiskt problematiskt för Socialdemokraterna. Hur ska man egentligen genomföra sin politik, vad är det man vill? Det är det vi ser här, att det inte händer så hemskt mycket, säger Hinnfors.

Även tappet för Moderaterna kan bero på stopp i politikfabriken, tror Hinnfors.

– Här har vi en ny partiledare, men också en massa grupper inom partiet som funderar på vad det var som gick snett i valet, så det finns inte så mycket politikproduktion från Moderaterna just nu, säger han.

Den stora vinnaren i opinionsundersökningarna sedan valet är Vänsterpartiet som nu får nästan sju procent i Svensk väljaropinion. Jonas Hinnfors tycker att det kan vara läge att hålla ögonen på Vänsterpartiet som har en möjlighet att sno åt sig fler väljare från regeringspartierna framöver.

– Potentiellt kan det finnas en möjlighet för Vänsterpartiet att vara det profilerade vänsteralternativet, men det är svårt att säga om man är där eller om man kommer att lyckas med det.

En annan vinnare sedan valet är Sverigedemokraterna som nu ligger nästan stilla omkring 14 procent i Novus sammanställning.

Kristdemokraterna som fått mycket utrymme i medierna den senaste tiden går framåt svagt men balanserar fortfarande på fyraprocentsspärren.

Centerpartiet får drygt sex procent av väljarna och Miljöpartiet drygt sju procent, vilket är marginella förändringar jämfört med valet. F! har däremot tappat påtagligt till 2,3 procent.

En jämförelse mellan blocken visar att de rödgröna med Vänsterpartiet inräknat har ett försprång på 5,8 procent före Alliansen i Svensk väljaropinion.