Stor offensiv mot IS inledd i Irak

1:28 min

Den irakiska armén har inlett en offensiv för att återta staden Tikrit som kontrollerats av terrorgruppen IS sedan förra sommaren. Uppemot 30 000 soldater och frivilligmilis deltar i operationen som beskrivs som det mest omfattande försöket att tränga tillbaka IS från de områden som erövrats i norra Irak.

Uppbackade av stridsflyg och helikoptrar avancerar nu markstyrkorna på tre fronter och enligt obekräftade uppgifter befinner de sig nu bara en halvmil från Tikrits centrum. Detta är Iraks tredje försök att återta kontrollen över Tikrit, staden som kanske är mest känd för att vara den förre diktatorn Saddam Husseins födelseplats.

Det är också ett starkt fäste för Baathpartiet och sunnimuslimska klaner som känt sig diskriminerade av den shiadominerade regeringen i Bagdad och därför anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten IS, eller Daesh, som man säger på arabiska.

Nu har Iraks premiärminister, Abadi, försäkrat de sunnimuslimska klanledarna att de inte riskerar något straff om de ger upp sina vapen, överger IS och istället ansluter sig till den irakiska nationen.

När han igår kväll tillkännagav offensiven från staden Samarra, ett par mil söder om Tikrit längs Tigrisfloden, varnade han också att det här sista chansen att kapitulera.

Ett fortsatt trovärdighetsproblem för offensiven mot sunnidominerade områden är dock att de styrkor som anses mest effektiva militärt, är de shiamuslimska miliserna.

Tikrit ligger vid Tigris, mittemellan Bagdad och Mosul. Staden erövrades av IS förra sommaren i samband med överraskningsoffensiven då Iraks andrastad Mosul intogs.

Att återta kontrollen över Tikrit anses vara en förutsättning om Irak ska kunna inleda den ännu större offensiven norrut som syftar till att besegra IS i Mosul. En offensiv som samordnas med USA och som väntas äga rum i april eller maj.