Analys: Det blir strid på kniven

2:58 min

Kristdemokraterna kom idag ett steg närmare vem som ska bli partiets nästa ledare. Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren  presenterade på en presskonferens de två huvudkandidaterna. Enligt Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg ser det jämnt ut.

– Det är som väntat Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson och riksdagsman, som står mot Ebba Busch Thor som är kommunalråd i Uppsala. De har var för sig presenterat vad de anser att de är bäst på inför journalistkåren. Sen ska de vidare till ett möte med 90 kristdemokrater från de 26 distrikten runt om i landet och där svara på lite mer utförliga frågor, säger Tomas Ramberg.

Vad innebär det att vi har två kandidater?

– Det innebär, som det brukar bli när det är två alternativ, att det blir strid på kniven. Åtminstone på pappret ser det ganska jämnt ut. Å ena sidan har vi en person som har erfarenhet på regeringskansliet under regeringsåren som har en riksdagsplats och som kan mycket om ekonomisk politik, Jakob Forssmed alltså, säger Ekots inrikespolitiske kommentator.

– Å andra sidan har vi Ebba Busch Thor. Hennes anhängare vänder hennes oerfarenhet till styrkor. Man säger att hon är en förnyarkandidat, en person som kan byta kurs, lyfta Kristdemokraterna och se till att de inte åker ur riksdagen. Det här partiets medlemmar lever med en ganska stark insikt om partiets dödlighet .Eftersom kursen är på väg ut ur riksdagen så är det ingen fördel att hävda att man står för kontinuitet. Även Jakob Forssmed säger att han ska driva en förnyelseagenda. Det verkar vara nyckerlordet från bägge sidor i den här debatten.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson meddelade på morgonen att han inte ställer upp. Har det någon betydelse?

– Det gynnar i första hand Ebba Busch Thor eftersom han i andra andetaget sa att han stödjer henne och ställer sig bakom hennes kandidatur. Han har väl också räknats till det mer högerinriktade läger som hon tillhör, så det var inte oväntat. Men han har ett större stöd, bedömer nog de flesta, än vad hon har i partiet om han skulle tacka ja. Därför väger hans stöd till henne ganska tungt i några av de tunga distrikt som står och vacklar. I Stockholm och Jönköping väntar man ivrigt på vad det blir för resultat för i nästa omgång, efter det här mötet, ska varje distrikt nominera bara en kandidat var. I det läget blir det viktigt vart det lutar och Jönköpingsdistriktet väger förmodligen Lars Adaktussons ord ganska tungt när den debatten kommer nu.