Mp håller fast vid sitt hårda EU-motstånd

Miljöpartiet håller fast vid sitt hårdnackade motstånd mot EU. Den mjukare skrivningen som skulle bana väg mot ett mindre dogmatiskt motstånd mot EU röstades ned med stor majoritet under kongressen i Gävle sent på lördagskvällen.

Per Gahrton, som sitter i partistyrelsen, pläderade förgäves för att få sina partivänner på andra tankar:

– Det här är inte någon sorts smygväg bort från utträdeskravet, men det är samtidigt ändå en signal om att vi inte är dogmatiska, att vi ser att det händer förändringar, säger han.

”Finns en möjlighet”
– Kanske är det osannolikt men det finns en möjlighet att de ändrar sig på ett sätt så att vi måste fundera över utträdeskravet i framtiden. Det borde väl vara ganska hederligt att meddela väljarkåren denna ganska självklara insikt. Något annat är det inte vi kräver, säger Per Gahrton.

I partiprogrammet finns det gamla kravet på att miljöpartiet ska lämna EU, men nu ville partistyrelsen lägga till en mjukare skrivning som handlade om att om EU får fler ännu medlemmar och förändras på viktiga punkter så ska också miljöpartiet fundera på att byta linje.

Carl Schlyter reserverade sig
Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter reserverade sig emot partistyrelsens spekulerande i att EU skulle ”kunna bli bra”. Han tyckte det var lika osannolikt att spekulera om, som med att riskerna med kärnkraften skulle försvinna.

– Kärnkraft, hur många här vill skriva in en mening om att om uranet kom in i reaktorn, om reaktorn magiskt var helt säker, och avfallet magiskt försvann efteråt, så kan vi ompröva vår situation och tankar om kärnkraft, säger miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista