Rysk-ukrainskt gasavtal för mars klart

I den ständigt återkommande gasträtan mellan Ryssland och Ukraina har parterna kommit överens om att de ryska gasleveranserna fortsätter enligt avtal till slutet av mars. Beskedet lämnades av EU, som återigen har försökt medla.

Mares Sefcovic, energiansvarig viceordförande i EU-kommissionen, sade efter måndagens möte i Bryssel med de två ländernas energiministrar att han är nöjd att gasleveranserna till Ukraina kunnat säkras över vintern.

Samtalen har konkret utlösts av diverse anklagelser och motanklagelser kring leveransen av gas till de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina.

Samtidigt sågs mötet som en start på de förhandlingar som ändå måste till, om framtida leveranser.

– Vi kommer att prata om möjligheten att skriva under ett "sommarpaket", sade ryske energiministern Aleksandr Novak till nyhetsbyrån Interfax efter ett inledande möte på tu man hand med Sefcovic på måndagen.

Enligt Novak kom man då samtidigt överens om ytterligare bilaterala möten på energisidan mellan Ryssland och EU.

Ryssland hotade i förra veckan med att stänga av gasen till Ukraina. Med tanke på den kommande våren är emellertid hotet inte längre lika kraftfullt som under de värsta vintermånaderna.

– Alla dessa hot från Gazprom är inte särskilt skrämmande. Det milda vädret har hjälpt oss, sade ukrainske analytikern Valentyn Zemljanskyj till Reuters i förra veckan.