Netanyahus kritiserade tal

1:54 min

Idag ska den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu hålla tal inför USA:s samlade kongress. Talet är kritiserat redan i förväg och ökar spänningar och motsättningar mellan USA och Israel när det gäller förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram.

Benjamin Nethanyahu talade redan igår, inför den pro-israeliska lobbynorganisationen AIPAC och sa att han känner en moralisk förpliktelse att varna för hotet mot Israel från Iran.

Han misstror Iran och de förhandlingar som pågår med ett antal länder, bland andra USA, som vill hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

President Barack Obama svarade igår i en vältajmad intervju med Reuters, att USA:s motsättningar med Nethanyahu om en möjlig diplomatisk lösning med Iran inte är personliga.

Alla länder som har med USA att göra måste förstå att kontakterna med andra regeringar går via presidenten, oavsett hur nära den allierade står oss, sa Obama.

Iran måste förbinda sig att frysa all känslig kärnteknikaktivitet i minst tio år, sa Obama också till Reuters, och bedömde chanserna till ett avtal som bättre än tidigare, men fortfarande mindre än 50 procent.

Enligt bland annat TV-bolaget CNN är den amerikanska regeringen oroad över att Benjamin Nethanyahu skulle vara beredd att offentligt avslöja känslig information från Iran-förhandlingarna i syfte att stjälpa dem.

Det vore i så fall att bryta ett förtroende, sa en talesman för utrikesdepartementet.

Kontroversen kring Nethanyahus tal inför den samlade kongressen, som han tackade ja till utan att konsultera Vita Huset och strax före valet i Israel, har lett till splittring mellan partierna i USA, bland demokrater, en del kommer inte att närvara, men också inom den judiska gemenskapen.

Senator Dianne Feinstein, själv judinna, kommenterade att Nethanyahu, som sagt sig tala för alla judar, inte talar för henne.

– Det är arrogant. Den judiska gemenskapen är som alla andra, folk har olika åsikter. Jag tycker uppriktigt sagt inte att arrogans anstår Israel, sa Dianne Feinstein.