Efter avslöjandet - Wallström kallar till sig ISP

2:21 min

Efter Ekots avslöjande om att svenska pansarbandvagnar är på väg att säljas till Irak via Tjeckien kallar utrikesminister Margot Wallström till sig ledningen för vapenexportkontrollmyndgiheten ISP för att ta reda på om svenska lagar och regler har följts eller ej.

– Det är mycket allvarligt förstås när stridssfordon plötsligt är på avvägar eller ialla fall inte hanteras i enligt vår regelverk. Vi har ju en tydlig lagstiftning och vi har också en myndighet som ska hantera de här frågorna, säger Margot Wallström.

Det handlar om pansarbandvagnar som Sverige köpte av Tyskland på 90-talet som försvaret inte längre har något behov av. Efter att ha stått i ett förråd i tio år såldes de 2010 till Tjeckien.

Tjeckerna sa att de skulle användas av deras armé men i själva verket planerade man redan från början sälja dem vidare.  Köpare är centralregeringen i Irak berättar Andrej Cirtec är talesperson för det tjeckiska företaget Excalibur som äger bandvagnarna.

– Affären gäller 250 av pansarbandvagnarna som vi köpte från Sverige, säger han.  

Men Sverige tillåter inte export av vapen till Irak eftersom det anses stå i strid med lagar och regler.

Vi får inte sälja till länder som befinner sig i krig. Dessutom anses det finnas en stor risk att vapen hamnar på avvägar i det korrumperade Irak.

För att svenska vapen inte ska hamna i krigförande länder brukar Sverige kräva ett så kallat slutanvändarintyg av köparen. Hade vi gjort det i det här fallet så hade tjeckerna varit tvugna att fråga Sverige om lov innan bandvagnarna såldes vidare till Irak.

Men det gjorde inte exportkontrollmyndigheten ISP. Eftersom bandvagnarna var köpta från Tyskland var det Tyskland och inte Sveriges ansvar, resonerar Jan Erik Lövgren som är ställföreträdande generaldirektör på ISP.

– Nej, det blev en irrelevant fråga för det blev ett tyskt ansvar.

Pieter Wezeman på fredforskningsinstitutet Sipri är en av världens främsta experter på vapenexport och han anser att ISP gjort fel.

– Jag tycker själv när jag tittar på svensk lagstiftning att jag skulle förvänta mig att Sverige har ett ansvar, att Sverige skulle vara den som ska bestämma till vem dessa pansarfordon ska exporteras.

– Om de är producerade i Sverige eller någon annanstans tycker jag inte är så viktigt. Jag hade förväntat mig att det är Sverige som ska ge tillstånd.

Utrikesminister Margot Wallström har nu kallat till sig ledningen för ISP för att ta reda på om de brutit mot lagar och regler.

– Det behöver vi titta närmare på därför har vi kallat till oss ISP, säger hon.