Nemtsov fördes till sista vilan

2:03 min

Alla fick inte chansen att ta ett sista farväl av den mördade Boris Nemtsov i dag. Kön till Sacharovcentret i Moskva, där Nemtsov låg i öppen kista, var kilometerlång. Efter fyra timmar av tal och blomsternedläggning fördes kistan till begravningsplatsen.

– De dödade en bra människa för det han sa och tänkte. Han sa sanningen och det han kände. Vi har kommit ett steg närmare inbördeskrig i Ryssland och om vi inte kan tillåta människor här att säga vad de tänker och tycker kommer det inte finnas något Ryssland, sa veteranpolitikern Grigorij Javlinskij från Jabloko.

Javliniskij tillhörde samma reformpolitiska grupp som Nemtsov kring Boris Jeltsin på 90-talet och sitter idag i fullmäktige i S:t Petersburg. Han har också upplevt hur det är att leva under hot.

Inne under de höga taken i tegelstensbyggnaden i Sacharovcentret ringlade en ständig kö av sörjande med röda nejlikor förbi den öppna kistan där familjen satt i fyra timmar. På väggarna svartvita foton från Boris Nemtsovs 55-åriga liv.

Talen avlöste varandra ackompanjerade av stilla klassisk musik. Utländska ambassadörer och några europeiska politiker som brittiske expremiärministern John Major fanns där.

Några från Kremls maktsfär deltog också, vice premiärministrar och politiker som ännu har en fot kvar i etablissemanget, men var vänner till Nemtsov. Irina Chakamada, som en gång ledde liberala SPS tillsammans med Nemtsov, men nu lämnat politiken sa.

-– Vi är inte rädda, men jag slutade för perspektiven saknades. Redan då började krossandet av alla kritiska röster, exemplen är många bland politiker, journalister och människorättsaktivister, sa hon.

Inte alla fick chans att ta farväl. Dörrarna stängdes och kistan fördes iväg. Till doft av granbarr från kvistar utlagda över svart snömodd förrättade ortodoxa präster begravningen innan kistan sänktes i jorden på en begravningsplats där också Anna Politkovskaja lades till vila för nio år sedan.