Höga halter arsenik i energidrycken Monster

1:47 min

Halter av arsenik har hittats i Monster Energidryck, och livsmedelsmyndigheterna inom EU har gått ut med en varning.

Dryckerna såldes i Sverige i somras. Giftet kom från en tillsats som tillverkats i Kina, som innehöll höga halter arsenik, och svenska Livsmedelsverket ser allvarligt på det inträffade.

– Ja, det är allvarligt i och med att det handlar om arsenik som är ett ämne vi ska undvika. Har man halter som är fem gånger över gränsvärdet så tycker jag att det är anmärkningsvärt, säger Emma Halldin Ankarberg, giftexpert på Livsmedelsverket.

Larmet gäller Monster Energidryck, som säljs av Coca Cola i Sverige. I somras upptäcktes i Nederländerna att ett parti av ett konserveringsmedel innehöll höga halter arsenik. Tillsatsen kan användas i flera olika livsmedel, och först nu har det framkommit att den också funnits i Monster Energidryck som sålts i Sverige.

Livsmedelsverket ser allvarligt på det, även om det inte är någon omedelbar fara för den som har konsumerat drycken, säger toxikologen Emma Halldin Ankarberg.

– De doser som finns i dryckerna är inte akut giftiga, så man behöver inte oroa sig för att man har druckit dem. Däremot är arsenik cancerframkallande i ett långsiktigt perspektiv, därför ska man försöka få i sig så lite arsenik som möjligt under hela livstiden.

Arsenik ska alltså ha hamnat i ett antal sändningar av Monsterdrycken. Enligt Coca Cola har de redan sålts och konsumerats i Sverige, och finns inte längre kvar i handeln.

Företaget vill inte ställa upp på någon intervju, men informationsdirektören Peter Bodor skriver i ett mailsvar till Ekot att Coca Cola nu utreder hur stora mängder av kontaminerad dryck som funnits i svenska butiker.

Konsumtionen av energidrycker har ökat och många unga dricker dem, däribland Josefine Magnusson och Elvira Wenblad.

– Kanske efter skolan när man är trött eller på helgerna när man vill vara piggare.

Dricker du mycket energidryck?

– Nej inte jätteofta, men varje helg.

Skulle du dricka Monster om du visste att den innehöll ett farligt ämne?

– Nej, det tror jag inte, det finns andra jag kan välja.

Coca Cola fick information om arseniklarmet i måndags, men har inte gått ut med någon information till konsumenterna.

Motivet är att dryckerna inte lett till akuta hälsorisker enligt informationsdirektör Peter Bodor. Däremot håller företaget just nu på att informera sina återförsäljare.

Fakta: Arsenik i mat

Gränsvärdet för arsenik i tillsatser är 1 mg/kg, innehållet i den aktuella tillsatsen var 5,5 mg/kg.

Det är känt sedan tidigare att ris kan innehålla arsenik.

I dagsläget finns inget gränsvärde för arsenik i livsmedel, men till kommande årsskifte införs ett gränsvärde för risprodukter på EU-nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.