Vänsterpartiet accepterar inte förslag om tredje pappamånad

2:24 min

Vänsterpartiets partistyrelse accepterar inte regeringens förslag om en öronmärkt tredje pappamånad, uppger Ekots källor. För att öka jämställdheten anser partiets ledning att det krävs ännu fler öronmärkta månader, och det redan vid årsskiftet. Socialförsäkringsminisiter Annika Strandhäll tvivlar på att partiet verliken vill fälla förslaget.

– En regering som gör anspråk på att kalla sig för feministisk måste ta betydligt större steg när det gäller föräldraförsäkringen än att införa en så kallad pappamånad till, säger Rosanna Dinamarca, Vänsterpartiets feministiska talesperson.

Den första januari nästa år vill regeringen öronmärka ytterligare en månad i föräldraförsäkringen. Tanken är att öka jämställdheten och ge barnen tid med både mamman och pappan.

Folkpartiet är redo att gå emot den övriga alliansen och rösta ja, men det är ändå osäkert om det kommande lagförslaget har majoritet i riksdagen.

Som Ekot berättat tänker Vänsterpartiet inte stödja propositionen rakt av, utan vill förhandla med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) om innehållet.

Vänsterpartiet kräver sedan länge en lagstiftning om att föräldrarna ska dela hela föräldraledigheten lika, och när frågan nyligen diskuterades i partistyrelsen rådde enighet om att ytterligare en öronmärkt månad är för lite, erfar Ekot.

Det finns ett hårt tryck på partiledaren Jonas Sjöstedt, och hans förhandlare i riksdagen, att inte acceptera regeringens förslag om bara en pappamånad till, uppger Ekots källor.

För att komma åt det ojämna uttaget av föräldaledighet mellan kvinnor och män är partistyrelsen överens om att man måste ta större kliv - redan vid årsskiftet.

Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca vill inte kommentera vad som har sagts i de interna samtalen. Men partiets åsikt är glasklar, förklarar hon.

– En individualisering av föräldraförsäkringen är nödvändig för att förändra kvinnors livssituation. Det är det vi är ute efter. Den andra så kallade pappamånaden genererade att män tog ut knappt tio dagar till, säger Dinamarca.

En svår balansgång ser ut att vänta regeringen. Om ansvarig minister Annika Strandhäll på något sätt går Vänsterpartiet till mötes, så riskerar hon att Folkpartiet säger nej till lagförslaget.

– Det är ju regeringens ansvar och huvudbry. Vi driver vår politik, och det är att vi vill ha en individualisering av föräldraförsäkringen, för det är det som kommer att vara avgörande, säger Rosanna Dinamarca.

Hon säger vidare att det är för tidigt att säga om Vänsterpartiet är berett att fälla ett förslag om en tredje pappamånad - om alternativet är att bara ha två öronmärkta månader, som i dag.

– Vi får se vad som händer framöver. Just nu så driver Vänsterpartiet vår politik, säger Dinamarca.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista