Vladimir Putin, Carl Bildt och Bodil Ceballos. Foto: TT
Vladimir Putin, Carl Bildt och Bodil Ceballos. Foto: TT

Tonläget mot Ryssland skärps

1:42 min

Det internationella tonläget och trycket mot Ryssland har skärpts bara de senaste dagarna. Under den pågående säkerhetskonferensen i Riga med representanter från de olika parlamenten och riksdagarna i EU:s medlemsländer, höjs många röster för nya, skärpta sanktioner mot Ryssland.

– Låt oss hoppas och ha maximalt tryck på Ryssland att acceptera avtalen. I det ingår också att säga att om de inte respekteras så måste EU och USA ha beredskap för nya sanktioner, säger Carl Bildt efter ett anförande under den pågående säkerhetskonferensen.

Det uppskruvade tonläget mot Ryssland märks tydligt här i Riga där riksdagsmän eller parlamentariker från hela EU deltar i konferensen om EU:s försvars- och säkerhetpolitik.

Ryssland får tidvis häftig kritik från talarstolen för att striderna inte helt upphör i Ukraina, trots vapenvilan. I korridorerna mumlas det ord som att det är skamligt och genant för hela EU att vapnen inte tystnat.

I morgon kommer EU:s utrikesministrar hit till Riga för informella samtal. Men eftersom det är ett informellt möte, så väntas inga nya sanktionsbeslut fattas. Något som ändå lär diskuteras är förslaget om att exempelvis utesluta Ryssland ur banksamarbetet Swift som används för banköverföringar mellan länder.

Men det råder delade meningar, även bland svenska politiker, om när tidpunkten är den rätta för fler sanktioner.

Miljöpartiets europaparlamentariker Bodil Ceballos och socialdemokraternas ordförande i riksdagens utrikesutskott, Kenneth G Forslund, är inte helt överens.

– Någonstans kommer man till en punkt där man säger att nu är gränsen nådd. Nu tar vi nästa steg med sanktionerna.

Är vi där nu?

– Vi är ännu inte där idag men jag tror dessvärre att det kan vara nära, säger Kenneth G Forslund (S).

– Jag tror att det kan vara dags att fördjupa sanktionerna just därför att vi måste vara tydliga i vår relation till Ryssland. Vi kan inte acceptera att Ryssland går hur långt som helst. Så länge vi tar steg tillbaka kommer inte Ryssland att ändra sitt beteende. Därför är det viktigt att vi är tydliga, säger Bodil Ceballos (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista