Kent Harrskog, till h ö, ser på när socialdemokratiska försvarsminister Leni Björklund skriver på MoU-avtalet. Kent Harrskog var den som ledde den svenska gruppen tog fram det kritiserade avtalet.
Kent Harrskog, till h ö, ser på när socialdemokratiska försvarsminister Leni Björklund skriver på MoU-avtalet. Kent Harrskog var den som ledde den svenska gruppen tog fram det kritiserade avtalet. Foto: Privat

Näringslivstoppar: Behåll Saudiavtalet

8:06 min

Svenska näringslivstoppar uppmanar Sverige ska respektera det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Ericssons styrelseordförande, Leif Johansson, är en av dem som är orolig för vilka följder ett avbrutet avtal skulle kunna få.

Totalt 31 framstående företrädare för det svenska näringslivet skriver i dag på DN Debatt att det vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner om avtalet bryts.

Bland namnen som skrivit under finns HM:s Stefan Persson, SEB:s Annika Falkengren och Investors Jakob Wallenberg.

Ericssons styrelseordförande, Leif Johansson, är också ett av namnen. Han menar att Sverige har hög trovärdighet både när det gäller frågor om mänskliga rättigheter och i egenskap av avtalsslutande part.

I P1-morgon förtydligar han att det som de 31 näringslivstopparna vill peka på är risken för vilka följder ett avbrutet Saudiavtal kan få för en stor del av svensk industri.

Att det svenska avtalet med Saudiarabien är av militär karaktär, och handlar om vapen, tar inte bort det faktum att det är fråga om ett viktigt handelsavtal, menar Leif Johansson.

– Som alla handelsavtal så beskriver det en vilja mellan två nationer att vilja samarbeta. I vidare mening är det ju så att Saudiarabien är den 18:e största exportnationen över en väldig bredd, säger han.

Men är det rimligt att samarbeta militärt med Saudiarabien?

– Det är ju inte riktigt frågeställningen för oss som har skrivit den här artikeln. Vi är ju övertygade om att handel och öppenhet är bättre än isolering och handelsstopp. Om man över en stor bredd i ett lands relationer inte längre uppfattas som en riktigt seriös partner, så kommer det att få följdverkningar.

Huvudinvändningen mot det militära samarbetsavtalet är att Saudiarabien är ett land där mänskliga rättigheter kränks, där bloggare piskas och där kvinnor är andra klassens medborgare.

Ericssons styrelseordförande säger i P1-morgon att den beskrivningen av Saudiarabien säkert stämmer ganska väl.

Han konstaterar själv att det finns allvarliga problem, och hänvisar till en rapport om saken som UD nyligen släppt.

– Men vår grundläggande inställning är att handel, öppenhet och utbyte av erfarenheter länder emellan är ett bättre sätt att påverka länders utveckling än det är att isolera sig, säger Leif Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista