Advokaten Eren Keskin larmar om läget för syriska kvinnor i Turkiet

2:01 min

Situationen för kvinnor i Turkiet som flytt krigets Syrien blir allt svårare. Nu vill går vädjar den prisade turkiska människorättsadvokaten, Eren Keskin, till FN och omvärlden att engagera sig mer och sätta press på Turkiet.

Larmen som kommer från flera människorättsorganisationer berättar om våldtäkter och sexuella övergrepp i flyktinglägren. Många får inte den vård de har rätt till.

– Många av kvinnorna har hälsoproblem, många behöver akut vård. De är traumatiserade över att ha tvingats lämna bort sina barn, och sett sina män dödas, säger Eren Keskin till Ekot.

I Turkiet finns nära två miljoner flyktingar från Syrien. Kvinnorna har i flera fall blivit utsatta för våldtäkter och sexuella övergrepp i samband med kriget.

Nu larmar människorättsadvokaten Eren Keskin om hur samma övergrepp verkar ske i flyktingläger i Turkiet, och att kvinnorna inte får den vård de har rätt till, trots att flera är sjuka, skadade eller gravida.

Ett stort problem i sammanhanget är att människorättsorganisationer inte får besöka lägren, säger Eren Keskin, som är på besök i Sverige.

Keskin vill därför att FN och internationella organisationer sätter press på Turkiet att ta tag i den ohållbara situationen.

– Det krävs att fler internationella organisationer engagerar sig, och identifierar problemen och försöker lösa dem. Men också rapportera tillbaka till berörda stater, säger Eren Keskin.

Den prisade människorättsadvokaten startade organisationen The Association of free legal aid för nästan 20 år sedan.

De erbjuder kostnadsfritt juridiskt stöd till kvinnor och hbtq-personer som utsatts för brott av den turkiska staten. Hon fängslades själv 1995 för att ha kritiserat säkerhetstjänsten.

Sedan dess har Eren Keskin utsatts för två mordförsök, många dödshot och trakasserier av meningsmotståndare. Hon har också åtalats för att ha "kränkt turkisheten". Domen kommer om ett halvår.

Trots allt ger hon ett stoiskt intryck. Hela tiden stilla när hon pratar, med den höga, skulpturala håruppsättningen, och händerna i knät.

– När man jobbar i min bransch blir man tyvärr van vid rädslan, många av mina vänner och kollegor har försvunnit eller mördats. I den jämförelsen är några månader i fängelse inte så farligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista