Arabiska utrikesministrar fördömer Wallström uttalande

1:57 min

Arabförbundet fördömer utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om mänskliga rättigheter. Uttalandet kom efter att hennes tal på förbundets utrikesemöte stoppades igår efter protest från Saudiarabien.

Men regeringen vill tona ner frågan och tycker inte att relationerna till Arabförbundet har försämrats på något allvarligt sätt. Det säger Åsa Romson som är vice statsminister.

– Man måste också tolka in att Arabförbundet var dem som bjöd in Margot Wallström att tala, och att det finns oerhört goda relationer som har förbättrats efter att Sverige erkänt Palestina, säger Romson.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman berättar för Ekot att han fick ta del av uttalandet från Arabförbundet på måndagskvällen när det släpptes, men enligt Boman har UD valt att inte se allvarligt på saken.

– Man ska inte överdriva betydelsen av just det här uttalandet, säger Erik Boman.

Men det är ju ändå 22 utrikesministrar som fördömer Wallströms uttalande, hur ska man tolka det?

– Vi tolkar det som ett försök av Saudiarabien att rädda ansiktet och de har ju en stark position i Arabförbundet både ekonomisk och politisk. Det är så man ska tolka det. Sen så är det så att det finns inget land som vill få kritik för brister när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Det här är ju känsliga frågor, säger Erik Boman till Ekot.

Margot Wallström har bland annat kallat Saudiarabiens spöstraff mot en känd bloggare för medeltida.

Frågan är nu om det blir ännu svårare för regeringen att ta ställning för en förlängning av det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Socialdemokraterna har fortfarande inte gett besked om hur man vill göra och enligt Åsa Romson kommer dagens fördömande från Arabförbundet inte att påverka de förhandlingar som pågår inom regeringen.

Förutom Socialdemokraterna är det bara Moderaterna som inte har gett tydligt besked om hur man vill göra med avtalet.

I dag säger Annie Lööf att Centerpartiet numera vill att det militära samarbetet med Saudiarabien ska avslutas.