Regeringen dubblar anslaget för att motverka extremism

1:38 min

Mona Sahlin, nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, får dubblat anslag av regeringen. Det ska bli ett större fokus på stöd åt anhöriga, bland annat ska en nationell stödlinje testas. Samtidigt utreds hur en lag som förbjuder terror-resor skulle kunna se ut, vilket skulle kunna försvåra arbetet.

– Vi ser att det finns en växande antisemitism, rasism och islamofobi i vårt land, inte enbart i det som är tillräckligt fruktansvärt, i hot, utan också i attacker mot religiösa byggnader och människor i vårt land. Därför behöver vi stärka arbetet för att skydda vår demokrati, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Mona Sahlin har sen tidigare i uppdrag av regeringen att arbeta mot våldsbejakande extremism. Med den senaste tidens attacker i Europa mot Charlie Hebdo i Paris och en synagoga i Köpenhamn i närminnet, tar regeringen i dag beslut om ett tilläggsdirektiv som dubblar anslaget till den nationella samordnaren. Med 10 miljoner i ryggen förstärks Mona Sahlins uppdrag.

– Det behövs fler avhopparverksamheter, det behövs jourtelefon dit de som vill söka hjälp för att stoppa extremism kan vända sig direkt. Jag får ett tydligt uppdrag att bygga upp strategier i alla delar av Sverige så att alla delar är med, säger Mona Sahlin.

Oroliga anhöriga till unga som planerar eller har rest i väg på så kallade terror-resor ska alltså få bättre och mer stöd, bland annat genom att en pilotversion av en stödtelefonlinje testas. Men samtidigt snabbutreds just nu hur en lag som kriminaliserar terror-resor skulle kunna se ut. Något som chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål menar kan försvåra det förebyggande arbetet.

– Föräldrar som är oroliga för sina barn, tonåringar eller vuxna barn hör av sig till Säpo med förhoppning om att de ska kunna tala med dem. Ringer man för att berätta när vi har den här lagstiftningen gör man dem till misstänkta för brott, och jag misstänker att man då som förälder är mindre angelägen att höra av sig, säger Hilding Qvarnström.

Alice Bah Kuhnke:

– Det är ju väldigt viktigt att regeringens arbete är koordinerat. Därför har vi väldigt täta och intensiva samtal med inrikesministern och det arbete han tar fram när han jobbar mot terrorism, säger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista