Handtransplantationer kommer till Sverige

2:25 min

Transplantation av händer och kanske även armar kan snart komma att bli verklighet i Sverige och förberedelser har pågått i ett par års tid. Utomlands har det här gjorts tidigare. Österrikaren Theo Kelz är en av dem som fått nya händer, och han minns när han för första gången kunde känna kyla några månader efter transplantationen.

VIDEO: Här lägger han en pärlplatta med sin nya hand

– Första gången var när jag skulle dricka en öl. Jag fick glaset och ett par minuter senare kändes det väldigt kallt.

En kall öl i händerna innebar den första upplevelsen av kyla efter transplantationen, berättar Theo Kelz. Efter sex års väntan hade han fått två nya händer, de egna hade han förlorat vid en olycka i tjänsten, när han arbetade som bombexpert hos polisen i Österike.

Theo Kelz var en av de första i världen som fick transplanterade händer, det var år 2000 och sedan dess har det gjorts på runt 70 patienter globalt, men hittills aldrig i Skandinavien.

Men nu har förberedelser pågått i ett par års tid, och Jonas Wadström, överläkare på transplantationskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, säger att man är redo att starta inom kort.

– Vi har så goda resultat med organtransplantationer nu så vi tycker att vi också kan erbjuda transplantation även för organ som inte är livsviktiga, som till exempel händer.

Baksidan med en transplantation är att patienten blir livslångt bunden till immunhämmande medicinering. En behandling som leder till ökad risk för infektioner och tumörer.

Men dagens proteser är inte likvärdiga en ny hand, säger Jonas Wadström.

– Den största vinsten är att man kan få känsel i handen, vilket man aldrig kan få med proteser. Det pågår utveckling där man försöker åstadkomma det, men där är vi inte nu så den största vinsten är att man kan känna vad det är man tar på.

Theo Kelz, som fått sina händer transplanterade strax ovanför handledshöjd, upplever att han har 80 till 85 procents funktion. Han har kört motorcykel jorden runt med sina nya händer och kan både spela trumpet och piano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista