Delad bild: Stefan Löfven och Margot Wallström samt Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Foto: TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT samt AP.
SAUDIAVTALET AVBRYTS

Nu även formellt klart att Saudiavtalet avbryts

1:25 min

Idag fattade regeringen det formella beslutet om att inte förlänga det militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien.  

Besked om att avtalet inte förlängs har redan lämnats till Saudiarabien, men formellet beslut togs alltså först idag.

Saudiarabien fick enligt regeringen besked av UD:s kabinettssekreterare Annika Söder i tisdags. Hon kallade till sig Saudiarabiens ambassadör, som då berättade att han kallats hem.

Enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP anklagade Saudiarabien Sverige för att flagarant ha blandat sej i landets inre angelägenheter. Det handlar om utrikesminister Margot Wallström och Sveriges uttalande om brister i dom mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.

Idag har det kommit andra uppgifter i Svenska Dagbladet som påstår att Saudiarabien fick besked tidigare om att avtalet skulle stoppas. Det skulle enligt Svenska Dagbladet ha skett genom att den svenska ambassaden i Riyadh meddelat beskedet.

Skulle det stämma kände Saudiarabien redan till att avtalet skulle stoppas när utrikesminister Margot Wallström skulle tala på Arabförbundets möte i måndags. Ett tal som ju stoppades.

Samtliga medlemmar i Arabförbudnet, inklusive Palestina, ställde sig sedan bakom Saudiarabiens fördömande av utrikesminister Margot Wallström och det hon skulle ha framfört i sitt tal.

Det intressanta med regeringens besked är alltså att det är först idag som beslutet att stoppa avtalet med Saudiarabien tas. Regeringen underrättade Saudiarabien om att samarbetsavtalet inte skulle förlängas i förväg. Exakt när det gjordes finns det fortfarande frågetecken kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista