Kritik mot regeringens försvarssatsning: För lite för sent

2:36 min

Regeringen vill satsa drygt sex miljarder kronor på fem år för att förstärka försvaret. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) är orsaken det förändrade säkerhetsläget med bland annat Rysslands annektering av Krim, Ukrainakonflikten och ökad aktivitet i Östersjön. Men förslaget får kritik från oppositionen.

Regeringen vill på nytt skapa en fast styrka på Gotland och stärka resurserna för ubåtsjakt.

– När det gäller ubåtsjakten har vi gjort en analys av erfarenheterna från underrättelseoperationen i höstas. Det innebär att vi drar vissa konkreta slutsatser och är beredda att lägga pengar på förstärkningsinsatser. Sen har Gotland ett väldigt strategiskt läge i Östersjön och därför föreslår vi att lägga ett kompani där men också att jobba med en förstärkt övningsverksamhet och en ökad närvaro i området, säger Peter Hultqvist.

Satsningen som regeringen planerar på försvaret består av 4,2 miljarder kronor tillskott av nya pengar som kommer att finansieras av ökade skatter. Dessutom sker en omfördelning av försvarsresurser från de internationella insatserna till det nationella försvaret.

Sammantaget blir det cirka en miljard kronor mer per år till försvaret. Satsningarna kommer att ske på flyget, på marinen och armén säger Peter Hultqvist.

Förberedelserna för försvarssatsningen görs med tanke på den inriktningsproposition som regeringen nu ska förhandla fram med den borgerliga oppositionen. Det blir nödvändigt med skattehöjningar säger finansminister Magdalena Andersson.

– Vi måste ha, inte bara ett starkt försvar, vi måste också ha starka offentliga finanser. Det handlar om att finansiera det här krona för krona, det handlar om att höja skatterna. Jag är övertygad om att det finns en stark vilja hos svenska folket att betala skatt så att vi ska kunna ha ett gränsförsvar.

Allianspartierna kommer med sitt motbud nästa vecka och det är bekymrade tongångar från oppositionen i dag. Kristdemokraternas Mikael Oscarsson säger att regeringens förslag är för lite och för sent, med tanke på de fyra miljarder per år som Försvarmakten har sagt att de behöver.

– Det handlar om mindre övningar och mindre ammunition. Broläggninsförmågan saknas helt och det är fordon som saknas. Frågan är om det här svarar upp mot den tuffare försvarspolitiska situation vi ser, säger han.

Allianspartierna krav på Nato-utredning avvisades av regeringen även på dagens möte med förhandlingsgruppen. Efter mötet beskriver Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman regeringens bud som långt ifrån det egna partiets bild av behoven.

Peter Hultqvists förslag om ett nytt militärförband på Gotland är Allan Widman, trots att Folkpartiet länge velat rusta upp på ön, också kritisk mot.

– Som jag förstår det kommer det här förbandet inte koppla till den tunga försvarsmateriel som finns på ön, och det är en brist. En annan brist är att förmågan till att bekämpa en fiende ute på Östersjön kommer också saknas enligt regeringens bud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista