John Stillwell / AP
Julian Assange at a press conference in 2014. Photo: John Stillwell / AP.

Åklagare vill förhöra Assange i London

"Han välkomnar det här"
2:06 min

I dag på förmiddagen kom beskedet att åklagaren är beredd att förhöra Julian Assange i London. Det här är vad Assange själv länge krävt och han är glad att åklagaren nu har ändrat sig, enligt hans advokat Per Samuelsson.

– Han välkomnar det här, det här är något vi har krävt i fyra år. Han vill bli förhörd och rentvådd så att hans liv kan fortsätta, säger Per Samuelsson.

I morse gick en förfrågan iväg från Åklagarmyndigheten till Julian Assange via hans advokater. Frågan gäller om han kan tänka sig att bli förhörd i Storbritannien angående de sexbrott han misstänks för i Sverige sommaren 2010.

Utredningen kring Assange har länge stått stilla eftersom han inte har kunnat förhöras, och i höstas riktade Hovrätten kritik mot åklagarna och ansåg att de borde göra mer för att föra utredningen framåt.

Häromdagen har Högsta Domstolen begärt ett skyndsamt svar från åklagarna angående Assange-fallet, och idag kom alltså beskedet att de är beredda att resa till London.

De misstänkta sexbrotten gäller två kvinnor, och en av kvinnornas advokat, Clas Borgström, säger att han tycker att det är bra att åklagaren nu ändrat ståndpunkt.

– Jag tycker att det är bra att man gör ett försök nu. Man har väl från åklagarsidan har haft en förhoppning att Assange skulle ta sitt förnuft till fånga och komma hit till Sverige och låta sig förhöra. Men när det nu inte kommer att ske är det bra att man gör ett försök, säger Clas Borgström.

Åklagare Marianne Ny vill inte uttala sig för Ekot, men säger i ett skriftligt pressmeddelande att skälet till att man nu ändrar sig är att något av brotten Assange misstänks för kommer att preskriberas om ett halvår. Det gäller dock inte det misstänkta våldtäktsbrottet.

– Min inställning har varit att formerna för ett förhör med honom på ambassaden i London är sådana att kvaliteten i förhöret skulle bli bristfällig och att han behöver vara närvarande i Sverige vid en eventuell rättegång. Den bedömningen kvarstår, säger Marianne Ny i pressmeddelandet.

– Nu håller tiden på att rinna ut och jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige.

Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig sedan tre år på Ecuadors ambassad i London. Han har beviljats asyl i Ecuador, och han hävdar att han skulle riskera att lämnas ut till USA om han kom till Sverige.

Bakgrund: Julian Assange

24 augusti 2010: Assange anhålls i sin frånvaro under ett besök i Sverige, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

25 augusti 2010: Anhållandet hävs och brottsrubriceringen ändras till ofredande.

1 september 2010: Förundersökningen återupptas och överåklagare Marianne Ny ändrar tillbaka rubriceringen till våldtäkt.

18 november 2010: Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro.

7 december 2010: Assange grips i London av brittisk polis. Han släpps fri mot borgen efter en dryg vecka.

24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige.

14 juni 2012: Efter en juridisk långbänk sätter brittiska Högsta domstolen punkt för Assanges överklaganden.

19 juni 2012: Assange flyr från sin husarrest för att söka politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.

16 augusti 2012: Ecuador beviljar Assange asyl.

24 juni 2014: Assanges svenska advokater kräver att häktningen hävs.

16 juli 2014: Stockholms tingsrätt beslutar att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".