Många reaktioner på Ekots rapportering om särskild begåvning

1:59 min

Ekots rapportering om bristande stöd i skolan till barn med särskilt hög begåvning har väckt många reaktioner. En som hört av sig är Leo Vidal i Karlskrona som berättar att hans son Jack vantrivdes i skolan, hade problem med humöret och blev stökig - sedan upptäcktes hans höga IQ.

– Det var på väg att ta en helt tokig vändning. Det var prat om resursskola bland annat, berättar Leo Vidal.

Men en utredning som till slut gjordes visade att Leos son Jack inte hade någon diagnos - däremot ett väldigt högt IQ. När skolan då insåg vad Jacks problem berodde på fick han äntligen rätt hjälp, berättar pappa Leo Vidal.

– Nu började skolan ge honom nya utmaningar och möta honom på hans nivå. Nu går han i femte klass men läser tre ämnen med sjuorna.

Vad har det betytt för honom?

– Han är mycket gladare och mår mycket bättre, kort sagt.

Leo Vidal är bara en av många som hört av sig till Ekot under dagen för att dela med sig av sina egna erfarenheter. Och gemensamt för nästan alla är att de handlar om barn som har hållits tillbaka och inte tillåtits att utvecklas i sin takt. Så här skriver några lyssnare via e-post:

"Om man hela tiden från vuxna får höra att man ska vara tyst, inte lägga sig i, inte ifrågasätta, vänta på de andra, eller att man har fel, fast man i själva verket har helt rätt, då tröttnar man."

"Min egen skolgång var en lång plåga. Jag blev skoltrött i ettan. Alla skulle göra samma saker och ingen uppmuntran för att man kunde något. Jante i skolform."

"Jag har själv en erfarenhet som förändrade min syn på skolan och ledde till att vi flyttade till en annan ort ett knappt år senare. Min son kom hem från fjärde dagen i första klass och sa: Pappa, de tar min klokhet ifrån mig."

"Vårt barnbarn har haft sex förlorade år! När föräldrarna försökt lyft problematiken med lärare och skolledning så har inget hänt."

Kunskapen om elever med särskilt begåvning uppenbarligen låg på många skolor runt om i landet idag.

Men som vi berättat tidigare idag arbetar Skolverket just nu med att ta fram ett stödmaterial till skolorna kring detta.

Leo Vidal i Karlskrona, vars son nu äntligen fått hjälp att utmanas på sin nivå, är hoppfull inför framtiden.

– Jag tycker att det börjar komma upp mer och mer kunskap om detta. Så jag tror att det här är någonting som kommer fram mer och mer.