Ingves
1 av 2
Foto: TT
Mats Dillén, KI sy849e9a
2 av 2
Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturistitutet. Foto: Anders Wiklund/TT

Riksbanken sänker räntan igen

1:49 min

Riksbanken sänker reporäntan med 0,15 procentenheter till -0,25 procent, enligt ett pressmeddelande.

Det var under ett direktionsmöte på Riksbanken som ledamöterna i dag beslutade att sänka den redan rekordlåga reporäntan ytterligare. Dessutom utökas stödköpen av statsobligationer. Riksbanken ska köpa svenska statspapper för ytterligare 30 miljarder kronor.

Åtgärderna syftar till att understryka Riksbankens ambition att få upp inflationen mot målet två procent och en starkare svensk krona på senaste tiden har varit ett problem, menar riksbankschefen Stefan Ingves.

– Om den senaste tidens förstärkning av kronan fortsätter så skulle det potentiellt kunna bryta den uppgång i inflationen som nu har skett och det gör i så fall att inflationen inte stiger tillräckligt snabbt. Mot den här bakgrunden har vi inte råd med negativa överraskningar, säger Stefan Ingves.

Riksbanken har på senaste tiden låtit lite hoppfull - att inflationen äntligen skulle vara på väg upp mot målet två procent för första gången på över tre år. Förhoppningen var att nollräntan och sen minusräntan och obligationsköpen i februari skulle börja få effekt. Men så satte Europeiska centralbanken igång med sina jätteköp av obligationer och kronan började då stärkas rejält mot euron.

Det är inte bra för den som vill ha upp inflationen eftersom det som Sverige köper från euroområdet då blir billigare - och det hämmar ju inflationsökningen.

Med dagens åtgärder, sänkt reporänta och ökade obligationsköp vill Riksbanken pressa ner marknadsräntorna. Då blir det mindre attraktivt att placera pengar i Sverige och kronan försvagas. Ett annat syfte med dagens åtgärder är att lägre räntor ska stimulera till ökade investeringar och öka farten i svensk ekonomi, något som brukar få inflationen att ta fart.

Sen är ju frågan vad svenskarna nu gör med pengarna på sina sparkonton. När reporäntan sänktes till minus 0,1 procent i vintras så trodde inte Stefan Ingves att folk skulle börja tömma sina konton.

– Nej, jag tror inte att pengarna kommer hamna i madrassen den här gången heller då det är ganska jobbigt att ah dem där. Det är ju bekvämt och bra att fortsättningsvis ha pengar på ett konto, säger Ingves.

Även om det har spekulerats i att Riksbanken kunde komma att sänka räntan blev flera ekonomer förvånade över dagens besked.

– Jag blev överraskad att det kom en sänkning i dag. Men det är inte överraskande att de vill försöka få upp inflationen, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet. 

Efter sitt senaste penningpolitiska möte signalerade Riksbanken att det kunde komma ytterligare åtgärder före nästa möte. Motiveringen till att Riksbanken nu sänker räntan till -0,25 procent är att kronan har förstärkts. I sitt pressmeddelande skriver Riksbanken "Det finns tecken på att inflationen har bottnat och är på väg upp, men den senaste tidens förstärkning av kronan riskerar att bryta den trenden."

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, är kritisk till Riksbankens agerande.

– Det är ganska ovanligt att man riktar in sig så explicit på växelkursen. Det är en volatil variabel och inte så lätt att styra över. På det stora hela är det i rätt riktning, men att man så explicit hänger upp sig på kronutvecklingen är lite problematiskt. Vi står inför en situation där den Europeiska centralbanken ska stimulera ekonomin väldigt mycket med sitt stödköpsprogram och det blir ju problem för oss att hålla jämna steg med det. Så det är inte konstigt att kronan stärks med tanke på det, säger Anna Öster.

Dagens besked är historiskt. Det är mycket ovanligt att Riksbanken agerar mellan de penningpolitiska mötena och det är svårt att avgöra vad det får för effekt, enligt bedömare.

– Vi är ute i ganska okänd terräng. Vi vet inte hur mycket man kan sänka reporäntan. Nu borde vi snart närma oss gränsen för hur låg en reporänta kan vara, säger Mats Dillén.

Var det ett bra beslut av Riksbanken?

– Ja jag tror att det var ett bra beslut. Men vi är ute i okänd terräng så det finns anledning att läsa av vilka effekterna blir av beslutet, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Att reporäntan är minus 0,25 procent innebär att bankerna måste betala om de vill placera pengar hos Riksbanken. En av de fyra storbankerna, Swedbank, säger till Ekot att deras kunder fortsatt kommer att ha nollränta på sina sparkonton.

– Vi har i dagsläget inga planer på att införa minusränta på sparkonton, säger Claes Warrén, pressekreterare på Swedbank.

Hur gör ni när det gäller boräntorna, kommer de att sänkas ytterligare?

– Räntesänkningen gäller från tisdag och vi gör som vi alltid gör, vi tittar inte bara på reporäntan utan på hur marknadsräntorna förändras. Vi får vänta och se, säger Claes Warrén.

Banken SEB säger att det är för tidigt att ge några besked om räntan på sparkonton.

– När det gäller privatpersoners sparande vill vi så långt som möjligt hålla oss kring noll. Nu börjar vi närma oss en fråga där vi får titta på volymer. Har du 50 miljoner på ett konto blir det dyrt för oss, är du en normal sparare är det en helt annan sak. Vi vet mer om läget inom de närmaste dagarna, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista