Lastbil, servitör
Foto: TT

Fler arbetsgivare kräver utdrag från belastningsregistret

"Företag inom försäljning, butiker, transportföretag"
1:47 min

Allt fler arbetsgivare kräver att arbetssökande visar upp ett registerutdrag från belastningsregistret i samband med anställning.

Det sker inom branscher som inte har rätt att begära att få se sekretessbelagda handlingar, exempelvis skolor och förskolor.

Registerutdragen för enskilda har närmare fördubblats på fem år, säger Kjell-Göran Hansi, gruppchef vid polisens rättsavdelnings informationsförvaltningsenhet.

– Ja, det har ju ökat. 2014 levererade vi knappa 230 000 för enskilt ändamål. Det kan man ju säga har fördubblats sedan år 2009 ungefär. Så det är en stadigt ökande efterfrågan på den här typen av registerutdrag, säger han.

I belastningsregistret sparas uppgifter om personer som blivit dömda för ett brott. Uppgifter om en fängelsedom kan komma att finnas kvar upp till 20 år efter en frigivning och en dom om rättspsykiatrisk vård kan komma att sparas i upp till 20 år efter en utskrivning av vården.

Enstaka arbetsgivare inom barnomsorg och skola har laglig rätt att söka i belastningsregister i samband med anställningar. I övrigt omfattas registret av stor sekretess. Privatpersoner har rätt att ta del av sina egna uppgifter för att kunna korrigera om det förekommer felaktiga uppgifter.

Nu kräver allt fler arbetsgivare i allt fler branscher att få se de arbetssökandes sekretessbelagda uppgifter.

Eftersom arbetsgivarna inte har rätt att själva begära ut uppgifterna från polisen så kräver arbetsgivarna att de arbetssökande begär ut uppgifterna från polisen och överlämnar dem till arbetsgivaren i samband med en ansökan.

Kjell-Göran Hansi, vid polisens rättsavdelning, kommer i kontakt med de sökande när de vill ha ett utdrag från polisens registerutdrag och han konstaterar att efterfrågan sker från allt fler branscher.

– Företag inom försäljning, butiker, transportföretag. Det har kommit fram vid samtal med enskilda personer, när de begär ut registerutdrag hos polisen, säger han.

Transportsektorn är en av de branscher där sekretessbelagda uppgifter allt oftare efterfrågas av arbetsgivare.

I exempelvis Jönköping ska alla arbetssökande chaufförer kunna visa upp ett registerutdrag, säger Magnus Lagerqvist, Transportarbetarförbundets ombudsman i Jönköping. 

När kuvertet sedan kommer från polisens belastningsregister vill ofta arbetsgivare att de själva först får öppna och läsa innehållet, förklarar Magnus Lagerqvist.

– Man måste beställa det här intyget och komma till arbetsgivaren och lämna över det i obrutet skick.

Vad händer annars?

– De arbetssökande är inte aktuell för anställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".