Bortre sjukgräns tas inte bort i juli

2:18 min

Regeringen har lovat att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, men det kommer inte att ske från den första juli - vilket var planen innan budgeten röstas ned. Nu står det klart att något sådant förslag inte finns med i vårbudgeten, erfar Ekot.

– Det tycker jag är väldigt tråkigt. Att avskaffa den bortre tidsgränsen är ett otroligt viktigt rättvisekrav och dessutom har vi i dag en förfärlig massa människor som har blivit utförsäkrade, också många under pågående behandling. Den oron ska man inte behöva känna, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringen slog i budgetpropositionen i höstas fast att utförsäkringarna ska upphöra. Den omdebatterade tidsgränsen för när en person inte längre får någon ersättning från försäkringen skulle tas bort från den första juli i år.

Men budgeten röstades ju ned, och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har under vintern sagt att regeringen ska återkomma med ett förslag, men inte när. Enligt henne har den bortre tidsgränsen inte haft någon positiv effekt på sjuktalen och att enskilda drabbas hårt.

Nu pågår förhandlingarna om vårbudgeten, och Annika Strandhäll vill inte kommentera när det blir någon förändring. Men enligt vad Ekot erfar står det klart att tidsgränsen inte tas bort nu till sommaren. Ett förslag ska skickas på remiss, och det mest sannolika är att frågan finns med i höstbudgeten.

Det är ett bakslag för LO. Så sent som i februari skrev vice ordförande Tobias Baudin på Expressens debattsida att han utgår från att ansvarigt statsråd Annika Strandhäll vinner gehör i de interna budgetdiskussionerna och att regeringen Löfven i vårbudgeten avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Karl-Petter Thorwaldsson, som är ordförande för LO, understryker att det är viktigt att så snabbt som möjligt ta bort det LO kallar "stupstocken".

– Det var fel väg att gå redan när det genomfördes. Det har inte inneburit något positivt, och ju längre vi har det kvar, desto sämre blir det.

Varför tror du att regeringen inte prioriterat den här frågan?

– Om man måste prioritera mellan till exempel att starta de program som gör att ungdomar kommer i arbete och detta kan jag förstå att regeringen har lagt tonvikten på att skapa jobb och se till att unga kommer i arbete. Men det här är en oerhört angelägen förändring, som vi kommer att driva hårt från LO.

En majoritet i riksdagen, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, är emot att slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Men Decemberöverenskommelsen gör att regeringen räknar med att förslaget går igenom om man lägger fram det i en budget.

Vad innebär den bortre tidsgränsen?

  • I juli 2008 infördes en maxgräns för hur många dagar en person kan få sjukpenning. Från LO-håll har sjukförsäkringen kallats för "stupstocken".
  • Utförsäkrade brukar de kallas som når den bortre tidsgränsen efter 914 sjukskrivningsdagar (två och ett halvt år) och inte anses ha rätt till fortsatt ersättning.
  • De flesta går över till arbetslivsintroduktion vid Arbetsförmedlingen och får då aktivitetsstöd som ersättning.
  • Efter tre månader kan man åter igen ansöka om sjukpenning.
  • Totalt har tiotusentals personer utförsäkrats sedan reformen. Det handlade, vid en undersökning för ett knappt år sedan, om cirka två procent av alla startade sjukfall.
  • En majoritet återvänder till Försäkringskassan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista