Obama kritisk till Netanyahu-uttalande

2:27 min

Det tog två dagar innan USA:s president Barack Obama lyfte luren för att ringa och gratulera Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till valsegern. Dagarna efter valet har Vita Huset formulerat sig mycket skarpt om Netanyahus vallöfte att inte arbeta för en tvåstatslösning mellan israeler och palestinier.

Vita Huset uppges vara rasande på Benjamin Netanyahus uttalande strax innan det israeliska valet, om att han inte stödjer en tvåstatslösning.

Kritiken framfördes omedelbart av talespersonen Josh Earnest, som kallade ställningstagandet cyniskt och splittrande.

USA vill ha återupptagna förhandlingar med en tvåstatslösning som mål, ett mål som såväl tidigare republikanska presidenter som kongressen står bakom, har Earnest påpekat.

Premiärminister Netanyahus nya uttalanden efter valsegern, att han stödjer en tvåstatslösning, men inte ser förutsättningar för det, övertygar inte presidenten och Vita Huset, som nu hotar med att ompröva delar av sin politik i förhållande till Israel.

Talesmannen upprepade det igår igen

-Hans, Netanyahus, brist på stöd för det som varit grunden för vår politik i Mellanöstern, gör att vi måste omvärdera våra ställningstaganden, sa Earnest.

Han ville inte utveckla vad det innebär, men markerade att USA inte har några planer på att dra tillbaka militärt, eller underrättelsestöd, till Israel på mer än tre miljarder dollar om året.

Earnest gjorde markerad skillnad mellan USA:s åtaganden mot det israeliska folket, som han sa är orubbade, och missnöje med premiärministerns bristande stöd för en tvåstatslösning.

Spekulationerna om vad USAs "omprövning" skulle kunna innebära handlar framförallt om agerandet i FN.

Där låter inte USA så kallat Israel-fientliga beslut gå igenom och använder sitt veto i säkerhetsrådet mot resolutioner som går Israel emot - om en tvåstatslösning eller krav på Israel att upphöra med bosättningarna på ockuperad mark till exempel.

Få tycks tro att USA aktivt ska gå emot Israel, men att en "omprövning" kan innebära att Israel inte alltid kan räkna med USA:s stöd.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista