Fackliga ekonomer: Sänk skattetrycket på arbete

1:37 min

LO:s chefsekonom och Saco:s samhällspolitiska chef vill ha en reform av Sveriges skattesystem. Bland deras egna förslag ingår slopad värnskatt och återinförande av arvs- och gåvoskatten.

– Vi tycker det är viktigt att man snarast drar igång en översyn av hela skattesystemet. Utifrån våra olika utgångspunkter har vi försökt hitta något som vi tror kan få brett stöd i riksdagen, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Sveriges skattesystem reformerades senast i början på 1990-talet, sedan dess har det tillkommit flera anpassningar och särskilda regler.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson och akademikerfacket Sacos samhällspolitiske chef Robert Boije skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter idag att de vill ha en parlamentarisk utredning och kommer också med flera egna förslag.

Pettersson och Boije föreslår sänkt skatt på arbete, med högst 50 procents marginalskatt, enhetlig moms på 25 procent för alla varor, och inte som idag med olika undantag där exempelvis livsmedel och restaurangbesök har lägre moms.

De föreslår också ökad beskattning av kapital, med återinförande av arvs- och gåvoskatterna, vilket är ett gammalt LO-krav som nu också Sacos samhällspolitiska chef Robert Boije ställer sig bakom.

– Det är ett sätt att jämna ut inkomstspridningen. Vi tycker också att det är bättre att man beskattar gratisinkomster än ansträngningar, i form av arbetsinkomster, säger Robert Boije, samhällspolitisk chef på Saco.

Enligt Pettersson och Boije skulle deras förslag ge bättre fördelningspolitiska möjligheter än idag från höginkomsttagare till personer som behöver bidrag och annat stöd.

– Om man gör så att momsen är lika på alla varor får man resurser som kan användas exempelvis till barnbidrag, a-kassa och andra välfärdssatsningar som är viktiga ur ett fördelningsperspektiv, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista