Ogräsmedel på butikshylla. Foto: Anders Wennersten / Sveriges Radio
Ogräsmedel på butikshylla. Foto: Anders Wennersten / Sveriges Radio

WHO varnar för cancerrisker med vanligt ogräsmedel

1:46 min

Med den grönskande våren för dörren kommer nu också larm att bland annat ett av världens mest använda ogräsmedel kan vara cancerframkallande.

Det är Världshälsoorgansationens cancerforskningsinstitut IARC som står bakom uppgifterna som gäller ämnet glyfosat. Det finns bland annat i ett av världens vanligaste bekämpningsmedel mot ogräs, Roundup. 

IARC betecknar glyfosat som sannolikt cancerframkallande efter vad som beskrivs som begränsade bevis från studier i bland annat USA och Sverige.

De eventuella riskerna med glyfosat är inte något nytt. Redan för 30 år sedan lyftes de fram, men bedömningen drogs senare tillbaka.

Vid trädgårdsbutikskedjan Plantagen togs ogräsmedlet Roundup bort från hyllor i fjol, men är nu åter tillbaka.

Fast för den som är tveksam till produkter med ämnet glyfosat finns det olika alternativ till de här kemiska bekämpningsmedlen, enligt Ulrika Smed som jobbar vid Plantagen i Stockholm.

-– Men då får man jobba lite grand med handkraft och använda skyffeljärn till exempel, säger hon.

En stor tillverkare bakom produkter med glyfosat, livsmedelsföretaget Monsanto, har reagerat starkt mot IARC:s slutsatser.

Företaget menar att cancerforskningsinstitutet ignorerat dussintals vetenskapliga studier som tvärtom visar att ämnet inte är skadligt för människors hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista