Saudisk bojkott mot Sverige på twitter

1:27 min

Tusentals saudiarabiska twittrare uppmanar just nu till bojkott mot svenska företag i landet, och mellanösternkännare ser en kampanj mot Sverige under uppsegling.

Klädkedjan HM pekas ut, men för HMs VD Karl-Johan Persson har inget allvarligt hänt, i alla fall inte än.

Tusentals saudiarabiska twittrare uppmanar just nu till bojkott mot svenska företag i landet, och

– Vi har ett trettiotal butiker i Saudarabien, vi har också sett att det har varit vissa inlägg, men det har varit ganska lite, och vi hoppas att det inte blir värre, säger Karl-Johan Persson.

Men Othman al-Tawalbeh, doktorand på teologiska institutionen i Uppsala, ger en helt annan och mörkare bild.

– Tusentals människor ansluter sig till detta. Det är allvarligt, säger al-Tawalbeh.

Ett folkstorm blåser upp, enligt honom. Och det här är bara början på kampanjen mot Sverige. al-Tawalbeh följer arabiska medier noga och enligt honom hänger svenska medier inte alls med i den snabba utvecklingen i Saudiarabien och hela regionen.

Twitterstormen är inte bara styrd från ovan,och dessutom del av en större plan mot Sverige. En sådan här kampanj kan inte äga rum utan regimens kännedom men sker också på gräsrotsnivå, enligt al-Tawalbeh.

Ekot har sökt en rad svenska företag med verksamhet i Saudiarabien, förutom HM, men de vill inte uttala sig.

Abdulhadi Khalaf, lektor i sociologi i Lund skriver i ett mejl till Ekot att twitterkampanjen är styrd uppifrån och att målet är att vinna konfrontationen med Sverige. Näringslivets uttalanden, bland annat i en debattartikel nyligen, som kritisterade Margot Wallström, används som ett tecken på att målet är nära, enligt honom.

Othman al-Tawalbeh säger att målet är att avsätta Margot Wallström. Hon måste be om ursäkt eller avgå.

– Vissa aktivister säger att vi accepterar inte mindre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista