Kosovo strävar västerut och räds påverkan från öst

2:53 min

Europas yngsta land Kosovo besöks i dag av EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherini. Kosovos mål är att bli med i både EU och Nato, men det försvåras bland annat av att flera EU-länder ännu inte erkänner Kosovo som en självständig nation. Och under tiden oroas regeringen i huvudstaden Pristina för hoten som man ser komma österifrån.

– Om särskilt EU är sen med att nå västra Balkan så kommer inget vakuum att uppstå. Istället har vägar redan öppnats för mer påverkan från Ryssland och, tyvärr, från terrorgruppen IS, säger Ardian Arifaj, politisk rådgivare åt Kosovos vice premiärminister och utrikesminister Hashim Thaci.

Utvecklingen det senaste året med ett allt offensivare Ryssland som försöker stärka sina band med länder i sydöstra Europa, till exempel med Kosovos grannland Serbien, följs med oro i Pristina. Och det stora antalet personer som rest utomlands för att ansluta sig till extremistgrupper som IS har fått regeringen att skärpa lagarna.

Tidigare i mars beslutade parlamentet att förbjuda deltagande i väpnade konflikter utanför Kosovos gränser med ett maxstraff på 15 års fängelse. Enligt inrikesministern har omkring 300 personer från Kosovo hittills stridit i Syrien och Irak.

– Om EU-processen fördröjs och människor börjar misströsta om att det är det som är målet så öppnas vägar för andra, ideologier och alternativ som är sämre, säger Ardian Arifaj från Kosovos regering.

I ett gathörn på Bill Clintonboulevarden i Kosovos huvudstad Pristina står den tidigare amerikanska presidenten staty. Vänster arm är lyft i en hälsning. Bill Clinton var USA:s president när Nato:s bombningar mot Serbien inleddes 1999 och som senare ledde till att Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien. En bit bort korsas Clintonboulevarden av George Bushboulevarden.

För Kosovo och hela regionen här finns ingen annan väg än västerut, säger regeringsföreträdaren Ardian Arifaj.

Kosovo har just nu statusen som ett potentiellt medlemsland. Men fem EU-länder, bland dem Grekland och Spanien, erkänner inte Kosovo som ett självständigt land. Senast i går sa Greklands ambassadör i Serbien att man inte har några planer på att ändra på det.

Serbien, som fortfarande betraktar Kosovo som en del av sitt land, har kommit längre i EU-processen och efter sitt besök i Pristina i dag åker unionens utrikeskommissionär Federica Mogherini vidare till Belgrad. En bättre relation mellan Kosovo och Serbien är en viktig del i förhandlingarna om framtida EU-medlemskap för båda länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista