SBU: Colgate bedriver oetisk forskning på barn

1:42 min

Tandkrämstillverkaren Colgate har bedrivit oetisk forskning på barn. Det säger Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

För att utvärdera en ny produkt, fick en grupp kinesiska barn använda tandkräm utan fluor i ett halvår.

– Så får man inte göra, förklarar Aron Naimi-Akbar forskare vid Karolinska institutet.

– Man kan inte lotta någon i forskningsprojekt till att få något som är sämre än det man vet fungerar, enligt Helsingforsdeklarationen. Kontrollgruppen man har ska vara den som har standardbehandlingen, säger Naimi-Akbar.

Flera hundra barn i Kina användes 2013 för att testa en ny tandkräm, som innehåller både fluor och arginin, ett ämne som neutraliserar socker. Tandkrämsjätten Colgate-Palmolive presenterar resultaten som "den mest betydelsefulla innovationen för att motverka karies på över 50 år".

Men nu sågas studien av den statliga myndigheten för medicinsk utvärdering, SBU. För att studera effekten på tänderna lät man hundratals barn använda tandkräm utan fluor, vilket ökar risken för att få karies.

– Det är oetiskt, säger Aron Naimi-Akbar.

Men inte bara det, menar han. Att göra så var också totalt onödigt eftersom det bara visade en sak som man redan vet, att fluor är bra mot karies.

– Den där tredje gruppen, den utan fluortandkräm, har inte påverkat forskningsresultaten. 

SBU är också kritiskt till att Colgate-Palmolive lagt sig för mycket i studien, något som gör att man kan ifrågasätta resultaten. Dessutom är dessa inte tillräckliga för att fastslå att tandkräm med arginin är bättre än tandkräm som inte har tillsatsen.

- Det fanns inte tillräckligt mycket underlag eller stöd för att säga att den gör det i nuläget, säger Aron Naimi-Akbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista