Löfven vill inte kalla Kina för diktatur

1:39 min

Idag inleder statsminister Stefan Löfven sitt Kinabesök. Löfven kommer under sitt besök i Kina att ta upp frågan om mänskliga rättigheter, men under en pressträff på Sveriges ambassad i Peking idag så vägrade han kategoriskt att kalla Kina för en diktatur.

Senare idag ska han träffa Kinas premiärminister Li Keqiang och imorgon träffar han även Kinas president Xi Jinping under det regionala toppmötet Boao Forum i södra Kina.

Stefan Löfven ville idag inte berätta exakt hur han kommer att ta upp frågan om de mänskliga rättigheterna, det berättar han efter sina möten, sa han.

Men klart är att tonläget är lite annorlunda från regeringens och Stefan Löfvens sida här i Kina jämfört med hur det varit mot Saudiarabien den senaste tiden.

Är Kina en diktatur?

– Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val och sen i övrigt, när det gäller mänskliga rättigheter, så kommer jag att ta upp det med både premiärministern och presidenten, säger Stefan Löfven.

Saudiarabien, är det en diktatur?

– Vi ska sluta med att sätta etiketter, vi ska beskriva vad vi tycker är problem i länder och hur vi ser på utvecklingen i världen.

Kina är såklart en diktatur. Precis som Saudiarabien. Men Stefan Löfven vill förmodligen inte riskera att trampa de kinesiska ledarna på tårna för hårt under denna sin första resa hit till Kina som statsminister.

Kina är världens folkrikaste land och världens näst största ekonomi. Sverige behöver goda relationer med Kina mer än vad Kina behöver goda relationer med Sverige. Efter regeringens hårda kritik mot Saudiarabien och turerna kring vapenavtalet med landet, så har det funnits en oro bland det svenska näringslivet inför Löfvens besök här i Kina. En oro som Stefan Löfven intygar är obefogad.

– De kan vara alldeles lugna. Vi har goda relationer mellan länderna och det kommer vi att fortsätta att ha, så det finns ingen anledning till oro utan här finns en stor potential för det svenska näringslivet som redan är här och kommer att vara här, säger Stefan Löfven.

Det kan kosta på att förarga Kina för mycket. Efter att Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010 så försämrades relationerna mellan Kina och Norge ordentligt, något som har drabbat det norska näringslivet.

Precis som alla andra västerländska ledare som besöker Kina så måste Stefan Löfven under de här dagarna gå en balansgång mellan att dels stå upp för demokratiska värderingar och dels värna svenska ekonomiska intressen. För Kina, och Asien, blir allt viktigare för den svenska ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista