Utrikesminister Margot Wallström (S) och kung Salman i Saudiarabien. Foto: TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) och kung Salman i Saudiarabien. Foto: TT

Uppgifter: Saudiarabiens ambassadör är tillbaka i Sverige

Saudiarabien ska redan ha skickat tillbaka sin ambassadör till Sverige. Det uppger den saudiska tv-kanalen al-Arabiya på sin hemsida. Han ska anlänt redan igår, fredag.

Klockan 10 svarar utrikesminister Margot Wallström och regeringens sändebud Björn von Sydow på frågor från journalister, det uppger Wallströms pressekreterare för Ekot.

11 mars: Saudiarabien kallar hem sin ambassadör

Regeringen hade under fredagen ett sändebud i den saudiska huvudstaden Riyad för att försöka tina upp relationerna.

– Vi kan inte bekräfta att ambassadören är tillbaka utan det är något som man från saudisk sida får bekräfta. Det är den vanliga ordningen att de som bekräftar det är de som skickar tillbaka ambassadören, säger Erik Wirkensjö vid UD:s pressjour.

Relationen mellan Sverige och Saudiarabien har varit alltjämt frostig sedan Margot Wallström (S) kommit med kritik mot bristerna på respekt för mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Under fredagskvällen gick al-Arabiya ut med nyheten att Saudiarabien alltså redan har skickat tillbaka  sin ambassadör till Sverige.

Beskedet kommer efter att regeringens sändebud Björn von Sydow under fredagen träffade den saudiarabiske kungen Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman.

Vid samtalet framförde Björn von Sydow Sveriges önskan om att utveckla de bilaterala relationerna mellan Saudiarabien och Sverige, enligt UD.

"Det är mycket positivt att regeringens sändebud har tagits emot av kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och prins Mohammed bin Salman", säger utrikesminister Margot Wallström, enligt ett pressmeddelande.

Tv-kanalens påstående om att Sverige har bett om ursäkt stämmer inte, enligt en källa i regeringskansliet, rapporterar TT. Där ska överhuvudtaget inte ha förekommit någon diskussion om en ursäkt inom regeringen.

– Sändebudet har inte fört fram en svensk ursäkt, men däremot fört fram att man inte haft som avsikt att förolämpa Saudiarabien eller islam, säger källan till TT.

– Man har beklagat från svenskt håll om det man har sagt har uppfattats som en förolämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista