Margot Wallström: Saudisk ambassadör tillbaka i Sverige

1:00 min

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige, och de diplomatiska relationerna är därmed normaliserade, uppger utrikesminister Margot Wallström.

– Det som har hänt är att vårt sändebud Björn von Sydow togs emot i går av kung Salman och den högsta saudiska statsledningen. Efter ett samtal där, så meddelade de att den saudiska ambassadören kommer tillbaka till Stockholm omedelbart och att vi kan återuppta normala bilaterala diplomatiska förbindelser, säger utrikesminister Margot Wallström.

Hur känns det för dig som utrikesminister?

– Det känns väldigt bra, för det innebär att vi kan visa och upprätthålla ömsesidig respekt för varandra.

Har Sverige bett om ursäkt?

– Nej, det handlar om att vi har beskrivit och kunnat ta itu med det som uppenbarligen har varit missförstånd kring att vi skulle ha angripit religionen islam eller att vi skulle ha velat förolämpa landet Saudiarabien. Våra åsikter om demokrati och mänskliga rättigheter är väl kända.

Ångar du något i ditt ordval?

– Jag backar inte från någonting jag har sagt, utan jag står fast vid det jag har sagt.

Kabinettssekreterare Annika Söder på UD uppger för TT att sändebudet Björn von Sydow haft med sig meddelanden från både Stefan Löfven och kungen under samtalen i Saudiarabien.

Den saudiska tv-kanalen al-Arabiya uppgav redan igårkväll på sin hemsida att ambassadören ska ha återvänt under fredagen.

Relationen mellan Sverige och Saudiarabien har varit ansträngd sedan utrikesminister Margot Wallström kritiserat bristerna på respekt för mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Igår träffade regeringens sändebud Björn von Sydow den saudiarabiske kungen Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman.

Vid samtalet framförde Björn von Sydow Sveriges önskan om att utveckla de bilaterala relationerna mellan Saudiarabien och Sverige, enligt UD.

Den saudiska tv-kanalens uppgifter om att Sverige i samband med det mötet skulle ha bett om ursäkt dementeras av regeringskansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista