Wallström, arabförbundet
Bilden kommer från ett möte med Arabförbundet. Foto: TT

Arabisk styrka planeras för att möta rebeller

Arabförbundet i möte om Jemen
1:34 min

Arabförbundet håller toppmöte i Egypten just nu. På agendan: Jemen och planer för en gemensam arabisk militär styrka.

Den avsatte jemenitiske presidenten, Abed Rabbo Mansour Hadi, som suttit i husarrest och befunnit sig på flykt undan houthirebellerna - deltog i mötet och tackade för att saudiarabien hörsammat hans rop på hjälp och inlett en militär operation.

Den militära operationen bör fortsätta till dess att detta "gäng" kapitulerar och drar sig tillbaka från alla platser de ockuperat, sa Jemens avsatte president Abed Rabbo Mansour Hadi om de saudiledda flygattackern amot Houthirebellerna.

Han kallade rebellerna för Irans marionetter och anklagade dem för att vara politiskt omogna och för att ha förstört Jemen. Också Saudiarabiens Kung Salman, fördömde utländsk inblandning utan att nämna Iran vid namn.

Som väntat blev Jemen huvudämne på toppmötet, utan att någon nämnde en eventuell markinvasion och heller inte klart definierade det exakta målet med den saudiledda militäroperationen.

Egyptens president Sisi talade om hotet mot den arabiska identiteten och vikten av en gemensam arabisk militär styrka - ett förslag som redan antagits av Arabförbundets utrikesministrar och som väntas bli det formella resultatet av toppmötet.

Stor tonvikt lades vid hot, militära lösningar och utländsk inblandning. Den arabiska vårens slagord om demokrati förändring och värdighet hördes egentligen bara som ett eko när Arabförbundets generalsekreterare Nabil ElAraby talade om vikten av att bekämpa den mörka ideologi som sprids från moskéer och skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".