Forssell: "Systemet har fungerat bra"

1:14 min

Oppositionen gillar inte regeringens planer på att den bortre tidsgränsen (i sjukförsäkringen) ska tas bort till årsskiftet. Det existerande systemet med sin rehabiliteringskedja har fungerat, anser Johan Forssell, moderat vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

– Jag tycker det är väldigt beklagligt. Den här rehabiliteringskedjan som funnits i ett par år har ju haft effekt och minskat sjukskrivningarna, säger Johan Forssell..

Solveig Zander sitter för Centerpartiet i socialförsäkringsutskottet. För att ta bort tidsgränsen måste rehabilitieringen bli bättre, betonar hon. Och regeringen har inte kommit med några konkreta tidpunkter för sådana förslag.

– Då tycker jag man ska vänt till de tidsmarkeringarna är klara innan man gåt ut och diskuterar avveckling av den bortre gränsen.

Johan Forssell menar att regeringen borde se till att få dagens system att fungera bättre, inte riva ned det. Annars får det konsekvenser, säger Solveig Zander.

– Det kommer att göra att fler människor hamnar längre från arbetsmarknaden. Det kommer att göra att sjukskrivningarna växer och det kommer att innebära stora ekonbomiska konsekvenser för staten framöver, säger Johan Forsell.

Om regeringen verkligen gör något åt rehabiliteringen kan Solveig Zander tänka sig att ta bort tidsgränsen.

– Det är ju rehabilitering och hjälp till återgång i arbete som är det absolut viktigaste. Och när det är genomfört då kan man förmodligen ta bort den bortre gränsen, säger hon.

Regeringen får stöd av Vänsterpartiet för detta förslag. Ursprungligen var tanken att det skulle genomförts redan i sommar, men när den rödgröna budgeten föll i december blev det så här, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Nu får vi tyvärr vänta till 1 januari. Men det är viktigt att det finns ett datum och att sjuka människor kan börja en trygghet att man inte ska behandlas på det här sättet längre, säger Ulla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista