Riksrevisor Margareta Åberg. Foto: Maria Repitsch, Sveriges Radio
1 av 2
Riksrevisor Margareta Åberg. Foto: Maria Repitsch, Sveriges Radio
Christer Karlsson, KRIS. Foto: Maria Repitsch, Sveriges Radio.
2 av 2
Christer Karlsson, KRIS. Foto: Maria Repitsch, Sveriges Radio.

Målet att minska återfall i brott misslyckas

"Finns inte tillräckliga verktyg för samverkan"
2:09 min

Andelen dömda som återfaller i brott minskar inte - vilket har varit kriminalvårdens mål. Det konstaterar Riksrevisionen som granskat samhällets samlade insatser för att förebygga återfallen.

Margareta Åberg som är riksrevisor säger att de insatser som görs är för få och för dåligt samordnade. Dessutom kommer de för sent och är inte tillräckligt individuellt anpassade.

-- Det här har flera orsaker. Men den kanske viktigaste är att det inte finns tillräckliga verktyg för  kriminalvården att samverka med till exempel myndigheter och civilsamhället. Det sker heller inte samverkan i tillräcklig omfattning.

Andelen personer som återfaller i brott har varit densamma under lång tid. I genomsnitt återfaller närmare 40 procent av alla dömda i brott inom tre år. För dem som suttit i fängelse är motsvarande återfallsfrekvens cirka 70 procent.

Och väntetiderna för att få hjälp från socialtjänsten, kan vara långa och varierar i olika delar av landet.

Det är inte ovanligt att personer som är dömda har en multiproblematik - som kan handla om att det finns psykiska- och missbruksproblem, arbetslöshet och kanske också hemlöshet.

Det ställer krav på att flera myndigheter lyckas samarbeta för att hjälpa att en tidigare kriminell att inte återfalla i brott.

Christer Karlsson, förbundsordförande i Kris, Kriminellas revansch i samhället, ser att det är många som inte klarar återanpassningen till samhället från kriminalvården, och därför riskerar att återfalla i brott:

– Det är väldigt många som inte pallar det. Även om man hade intentionen att inte supa, knarka så är det första många gör att åka till systembolaget för att få ordning på sina nerver.

Christer Karlsson säger också att det är lätt att det sedan bara fortsätter på samma sätt.

– Så har man en tid till Socialtjänsten om några veckor och ingenstans att bo. Då återgår många till att bo hos en kompis och sedan är risken att man är tillbaka i samma situation igen. Så det behövs att det tas ett helhetsgrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".