OECD föreslår höjda lärarlöner

1:45 min

För att Sveriges ekonomi ska kunna fortsätta att växa krävs bland annat mer flexibla ingångslöner på arbetsmarknaden och satsningar på högre lärarlöner. Det skriver OECD i en ny rapport om Sveriges ekonomi.

Även om Sveriges ekonomi har klarat sig relativt bra genom den globala ekonomiska krisen, finns stora utmaningar för att klara välfärden framöver, menar västvärldens ekonomiska samarbetsorgan OECD, som i sin rapport i dag kom med en rad rekommendationer till landets politiker.

OECD pekar på raset i PISA-resultat bland 15-åringar. Det måste stoppas om Sverige vill ligga i framkant och skapa jobb framöver, menar OECD. De rekommenderar att höja läraryrkets status, med bland annat högre löner och bättre karriärmöjligheter.

Tidigare och bättre stöd till svaga och utsatta elever behövs, liksom en satsning på bättre svenskundervisning för invandrare.

På arbetsmarknaden pekar OECD på att det är stora skillnader mellan fast och tillfälligt anställda. Tillfälliga jobb går ofta till utsatta grupper som får svårt att komma in på arbetsmarknaden permanent.

Om skyddet för tillsvidareanställda luckras upp och ingångslöner görs mer flexibla kan det underlätta för unga, lågutbildade och invandrare att komma in på arbetsmarknaden, tror OECD.

Andra rekommendationer som bland andra finansminister Magdalena Andersson fick ta emot av OECD:s generalsekreterare Angel Gurría på ett seminarium i Stockholm i dag var att fasa ut ränteavdraget för bolån, att låta Riksbanken fortsätta med sin lågräntepolicy och att stötta forskning och innovation

Sveriges ekonomi får också beröm av OECD. Livskvaliten är hög och Sverige har lyckats med att ha en grönare, mer miljövänlig, tillväxt än andra länder. Sverige är också ett av de länder som klarat sig bäst genom den senaste globala ekonomiska krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista