Islamister har kontroll över Idlib

1:55 min

I Syrien har al-Qaidaanknutna rebellgrupper tagit kontroll över Idlibprovinsens regionhuvudstad Idlib. Övertagandet ses som den största framgången för Assad-motståndarna på två år i det syriska inbördeskriget.

I en attack i förmiddags dödades minst 14 människor. Videoklipp visar hur en livrädd flicka trycker en nallebjörn mot bröstet samtidigt som räddningarbetare bär skadade ur byggnaden.

Islamistiska rebeller ledda av al-Qaidaanknutna Nusrafronten har efter en blixtoffensiv helt tagit kontroll över Idlib och hissat den svartvita Nusraflaggan över stadshuset.

Det är en hårdför islamistisk koalition som tagit över och redan proklamerat att från och med nu är det sharialagar som gäller.

Tusentals människor har setts fly, videoklipp visar långa rader av människor på väg ut från staden. De flyr av rädsla för hämndattacker från regimen, men också från de befarat hårdföra rebellerna.

Det är den andra provinshuvudstaden som Assadregimen förlorar och även om Idlib inte är av något större strategiskt värde sänder förlusten signaler om försvagade regimstyrkor och regimen har svurit att återta kontrollen.

För två år sedan förlorades Raqqa, också då till en koalition ledd av Nusrafronten, men Raqqa förlorades sedan i interna rebellstrider till IS, som nu har den som sin huvudstad i sitt självutropade kalifat.

Vad som nu väntar Idlib är vad som drabbat andra hittills så kallade befriade områden. En rebellkoalition internt stridande och oförmögen att förse invånarna med social och ekonomisk trygghet och som lär styra efter ultrakonservativa sunnisilamistiska normer.

Detta samtidigt som regimens flygbombningar förstör viktig infrastruktur och tvingar fler civila på flykt. Trots fyra år av inbördeskrig syns ingen lösning, och slutsatsen är dyster. Det finns ingen vinnare i Syrien, bara miljontals förlorare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista