ID, pass
Foto: TT

Polisens signalementsregister fångar falska identiteter

2:45 min

Förnyad teknik hos polisen är ett hjälpmedel att avslöja gärningsmän som begår brott under falska identiteter.

Polisen har nu tekniska möjligheter att leda i bevis att många personer har uppgett olika falska identiteter när de ertappats av polisen vid olika brottstillfällena, säger Johan Lönnqvist, Kommissarie och införandeansvarig vid polisens IT-avdelningen.

– Vi kan se betydligt snabbare än vad vi kunde tidigare att det finns personer som idag förekommer i vårt system med en uppsättning av fingeravtryck. Men de här fingeravtrycken har flera olika identiteter, eller rättare sagt, flera namn kopplade till sig. Det vill säga att personen har begått kriminalitet tidigare och det kan vi fastslå nu, redan innan vi har kontaktat åklagaren så kan vi säga att en personen förekommer med fingeravtryck sedan tidigare i vårat system. Vi kan se om en person har haft en serie kriminalitet i andra identiteter, än sin egen. Vi kan nu ha mer på fötterna och mer information att ge åklagaren, säger Johan Lönnqvist, kommissarie och införandeansvarig vid polisens IT-avdelningen.

Ett allt större problem de senaste åren för polisen är den grupp kriminella som uppger en falsk identitet när de grips för brott. Om en gärningsman uppger en identitet som EU-medborgare och sedan tidigare är ostraffad så släpps brottslingen i regel, mot löfte om att personen infinner sig senare till en rättegång.

Men om, gärningsman uppgett en falsk identitet, så är det svårt att komma i kontakt med brottslingen senare, förklarar Johan Lönnqvist:

– Om man kommer från Europa, så behandlar vi i regel alla europeiska medborgare som svenskar. Det vill säga att om vi har en identitet och vi tror att vi kan få tag i dem i hemlandet då brukar åklagaren i regel släppa personen. Man behöver inte sitta anhållen. Men har man då ljugit om sin identitet så kan det vara svårt att få tag i personen.

Antalet kriminella som uppger falsk identitet ökar, uppger polisen.

Men nu med polisens förbättrade sin tekniska hjälpmedel - som innebär att gärningsmän lämnar fler fingeravtryck än tidigare. Fingeravtrycken kopplas ihop med 6 foton på gärningsmannen. Det är både ansiktsbilder, kroppsbild och foton på kroppskännetecken som ärr och tatueringar. All denna samlade data på enskilda personer har lett till att polisen har kunnat leda i bevis att personer som begått brott har uppgett uppemot 10 olika identiteter.

-- Vi har ett exempel här i våras, där en person kom in till polisen i Södertälje och uppgav en identitet. När polisen körde personens fingeravtryck i systemet, så såg vi att personen och andra med honom hade varit gripna av polisen i Karlstad för ett antal veckor sedan. När vi tog fram fotografier på personerna kunde vi se att det var samma personer vid bägge tillfällena.

Alla data finns nu tillgänglig för de behöriga inom loppet av sekunder.

Och trots att det nya digitala registret, som bara varit i bruk i fyra månader, inte innehåller mer än omkring 600 personer - för att jämföra med pappersarkivet som innerhåller omkring 150.000 personer  så är det digitala signalementsregistret av stor betydelse för brottsuppklarningen, säger Lena Hallberg Holmér, sektionschef för Kemitekniksektionen vid Nationellt forensiskt centrum

Kriminella personer är färskvara. De personer som är nyinlagda är oftast av störst intresse.  Särskilt när det handlar om vardagsbrottslighet. Så vartefter att månaderna går så kommer det att komma in fler personer och då blir registret mer användbart, säger Lena Hallberg Holmér, vid Nationellt forensiskt centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista