Inget stängsel trots två dödliga olyckor på bangården

2:44 min

Förra året skadades tre personer allvarligt och tre dog efter att ha fått ström i sig när de klättrat på tåg eller vistats på spårområden.

Hela Kaliber sänds på söndag kl 12.00 i P1.

20-årige Robin dog efter att ha fått 15 000 volt i kroppen när han försökte gena över en bangård i Göteborg.

Trafikverket sa efter olyckan att hela bangården hade stängsel och varningsskyltar, efter att en tonåring dog på samma plats nio år tidigare. Men P1 programmet Kaliber kan avslöja att det inte stämmer.

Mian Lodalen är syster till Robin som dog i december.

– Jag tycker det är skandalöst att de uttalar sig på ett sätt som vilseleder, säger hon.

Robin Lodalen och en kompis var på väg till en datorbutik på Hisingen i Göteborg två dagar före nyårsafton. De skulle gena över kville bangård. Men halvvägs in på bangården klättrade Robin upp på en godsvagn som hade en stege. Han fick 15 000 volt i sig och dog.

Nio år tidigare dog en 18-åring på samma plats och i intervjuer efter Robins död sade Trafikverket att de åtgärdat de brister som då fanns. Till exempel att det saknats stängsel.

– Om vi tar Kville som exempel så har vi bra med stängsel runtom Kville, sa Helga Valdimarsdottir, enhetschef på Trafikverket Väst dagen efter Robins död.

Men Kaliber kan visa att det inte stämmer. Det saknas fortfarande stängsel för ungefär 300 meter norr om bangården. Den sida där både 18-åringen och Robin tog sig in. Och det finns inga varningsskyltar.

Nu har Helga Valdimarsdottir ändrat sin berättelse.

– Jag trodde faktiskt det var hela vägen, jag har vart mycket på Kville och man ser framför sig att där är det stängsel, men sedan är det den delen där det inte finns, som är längre bort, så det stämmer. Det är inte stängslat hela vägen, säger Valdimarsdottir.

Trafikverket arbetar för att stätta upp ett två meter högt stängsel runt hela Kville bangård, men när jag undrar varför det inte skedde redan efter olyckan 2005 säger Christer Ahlin, chef för underhåll på trafikverket i väst, att ansvaret att sätta upp stängsel egentligen ligger på kommunen.

– Så den frågan får du ställa till kommunen i så fall, säger Ahlin.

Enligt den så kallade stängsellagen är det kommunen som ska besluta om stängsel som ska skydda allmänheten. Trafikverket menar att de har påpekat problem med obehöriga på spåren vid Kville till Kommunen och enligt gamla tjänsteanteckningar har en diskussion förts med fastighetskontoret i Göteborg stad.

Men fastighetskontoret kan inte svara på frågor om detta. De hittar ingen dokumentation. De säger att marken som saknar stängsel förvaltas av park- och naturförvaltningen. Men de har inte fått någon information säger Jakob Andreasson, verksamhetschef för Förvaltning och Planering.

– Trafikverket har inte i något läge kontaktat oss och signalerat att det här skulle vara något som behöver åtgärdas, säger Andreasson.

Kommunen skyller på trafikverket och trafikverket på kommunen. Robins syster Mian Lodalen tycker någon borde ta ansvar för att runt 300 meter vid bangården är ostängslat trots dödsolyckor.

– Ta ansvaret och sätt upp ett staket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista