Foto: TT.
Foto: TT.

Blandat mottagande till förslag om gemensam kö

2:14 min

Regeringen vill ta bort friskolornas egna köer för barn som ska börja skolan och vill i stället inrätta en gemensam kö i varje kommun, för både friskolor och kommunala skolor. Förslaget får blandade reaktioner.

– Jag tycker att det är bra. Vi har själva föreslagit det. Det ökar rättssäkerheten i systemet, det ökar förhoppningsvis transparensen och tryggheten för de familjer som väljer, säger Paula Hammerskog som är kommunikationsdirektör på Academedia.

Hon fortsätter:

– Vi tycker dock att man ska gå ett steg till och göra valet obligatoriskt, alla ska välja skola. För idag funkar det så att om du inte väljer så hamnar du automatiskt på den närmaste kommunala skolan.

Idag har friskolorna runt om i Sverige egna köer för barn som väntar på plats. Under årens lopp har medier uppmärksammat fall där studiesvaga barn nekats plats på en friskola samtidigt som andra barn fått klartecken att börja på samma skola.

I dag kom regeringen med besked att hela kösystemet ska ses över. Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att han vill ha en gemensam kö i varje kommun, för både kommunala och fristående skolor.

Inte minst för att förenkla för föräldrar att välja skola.

– På det sättet kan man se till att skolvalet inte bara blir till för de barn som har föräldrar som är vana att ta för sig, att jämföra skolor och har tiden att åka runt mellan alla skolor i kommunen. Det blir faktiskt ett skolval för alla barn, säger han.

Ralph Riber är vd på Internationella engelska skolan som har 17 500 barn i sina skolor, från Sundsvall i norr till Lund i söder. Han tror inte på ett kösystem som kommunerna ansvarar för.

– Därför om man tar i vårt fall, vi är lokaliserade med våra 26 skolor i 21 kommuner, men våra elever kommer från 140 kommuner. Menar man natt man ska begränsa valfriheten till sin kommungräns? säger han.

Gustav Fridolin hoppas på ett nytt system före 2018. Först ska en utredare komma med förslag och bland annat ta ställning till om friskolorna fortsatt ska få behålla sina egna urval, bland syskonförtur som inte finns i den kommunala skolan.

Men skulle syskonförturen försvinna, som många friskolor använder sig av, vore det problematiskt, menar Paula Hammerskog.

– Det är ett nytt förslag och ny tanke för mig. Jag är lite tveksam om jag ska vara ärlig. För jag tror att det kan stöka till det för familjer, det kan bli praktiskt svårt. Det system som finns idag tror jag funkar relativt bra, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista