Lepra indien Foto: Manish Swarup/AP. Foto: Johan Bergendorff
51-årige Parmeshvar Hansoba är svårt drabbad av lepra. Hans fru har lämnat honom och han får inte träffa sin dotter. Foto: Manish Swarup/AP samt Johan Bergendorff

Forskare: Miljontals obehandlade fall av lepra i världen

Länder slutade leta nya fall när allt fler botades
2:01 min

Miljontals leprasjuka får ingen behandling, och drabbas av svåra nervskador trots att effektiv gratis medicin finns. Orsaken är att många länder slutat leta efter nya fall, hävdar forskare vid den internationella lepraorganisationen ILEP.

Indien har mer än hälften av alla nyupptäckta leprafall i världen. Officiellt är 130 000 smittade.

51-årige Parmeshvar Hansoba sitter i en säng på ett leprasjukhus i Delhi. Hans fötter och händer är deformerade.

Bakterieinfektionen är botad sedan länge, men känselnerverna är skadade så han får hela tiden nya sår och skador.

Det var i åttonde klass Parmeshvar Hansoba började få vita fläckar utan känsel på kroppen och blev så svårt retad att han hoppade av skolan.

Men det tog 20 år innan han fick lepradiagnosen och började ta den effektiva medicinen av tre sorters antibiotika som Världshälsoorganisationen, WHO, numer delar ut gratis globalt. Den botar så gott som alla sjuka, även om det börjat uppstå enstaka fall av resistens.

Lepra, eller spetälska som det kallades förr, drabbar främst fattiga med svagt immunförsvar.

Sjukdomen är fortfarande förknippad med svåra stigma, trots att den inte smittar så snart man börjat äta medicin.

I Indien finns leprakolonier där de sjuka bor utstötta från samhället. De flesta har svårt att få ett jobb eller bostad och kvinnor riskerar skilsmässa och tiger därför i det längsta om att de är drabbade.

Parmeshvar Hansobas fru vill inte längre veta av honom eller låta honom träffa den femåriga dottern.

Inför år 2000 satte världen upp drastiska mål att minska antalet leprasmittade. Men när målen uppnåtts och antalet nya fall minskat från 650 000 till 250 000 gick luften ur många länder, hävdar den internationella lepraorganisationen ILEP.

Man slutade helt enkelt leta upp nya fall i byarna. 

En vetenskaplig studie som snart publiceras tyder på att det finns miljontals odiagnostiserade och obehandlade fall globalt där människor hinner få svåra nervskador i händer, fötter eller ögon och dessutom sprider smittan vidare.

På sikt skulle sjukdomen kunna utrotas, men bara om alla nya fall hittas och behandlas och ett effektivare vaccin tas fram.

– Det är mest oroande att WHO:s mål med tidig upptäckt inte nås alls, utan att vi istället har miljontals oupptäckta fall i samhället, säger professor Cairns Smith som leder ILEPs vetenskapliga kommitté.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".