SD stödjer förslaget om veto mot vinstdrivande friskolor

1:12 min

Regeringen kan räkna med att få igenom ett eventuellt förslag om kommunalt veto mot vinstdrivande friskolor. Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson säger att det ligger helt i linje med partiets politik.

– Kommunerna måste få chans att reagera om det öppnas ytterligare bara en skola som inte har en speciell pedagogisk inriktning, säger Stefan Jakobsson (SD). 

Det var i går kväll som ett storbråk bröt ut, mellan Allianspartierna och utbildningsminister Gustav Fridolin.

I ett tilläggsdirektiv till skolkostnadsutredningen föreslår den rödgröna regeringen att kommunernas ges rätt att stoppa vinstdrivande friskolor som vill etablera sig i kommunen. Ett kommunalt veto som allianspartierna säger definitivt nej till.

Regeringen träffade en överenskommelse med Vänsterpartiet i denna fråga i höstas, men behöver ytterligare röster från något parti för att få majoritet i riksdagen. Det kommer den att få från Sverigedemokraterna.

– Det verkar ju som att Gustav Fridolin har läst vårt skolpolitiska program. Så vi kommer att stödja det, säger Stefan Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista