Matchning av donatorer kan öka tillgången på njurar

2:12 min

Tillgången på njurar som kan transplanteras kan öka när sjukhus i Sverige nu planerar att införa ett så kallat njurbytesprogram.

Systemet har provats i andra länder och då har fler transplantationer kunnat genomföras, enligt Lars Wennberg som är överläkare på transplantationskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Låt oss säga att man har ett par i Stockholm där någon vill skänka en njure till en annan, men de passar inte ihop av immunologiska skäl. Det kan vara så att det finns ett motsvarande par i till exempel Göteborg som inte heller passar ihop, men de kan passa korsvis med varandra, så att en njure från Stockholm kan transplanteras i Göteborg och tvärtom. På så sätt kan man göra två transplantationer där man tidigare inte kunde göra någon alls, säger Lars Wennberg.

Idag blir det ingen transplantation om inte vävnadstypen stämmer överens tillräckligt mellan den som vill donera en njure och den som ska ta emot den.

Då hamnar den sjuke istället i donationskön, där man kan få vänta mellan två och tre år.

Tanken är nu att man istället ska matcha möjliga givare och mottagare över hela landet, såsom man redan nu gör när organ blir tillgängliga från en person som har avlidit.

Det ska alltså kunna göras också med levande donatorer, och den som är sjuk och hittar en person som vill donera, kan slippa stå i kö genom ett korsvis byte.

Förhoppningen är att det här ska öka antalet transplantationer som kan genomföras.

– På sikt, när vi kan samla på oss allt fler par i systemet, så kommer transplantationerna att kunna öka i antal. I andra länder där man gör det här så är det runt tio procent av transplantationerna med levande donatorer som görs till följd av sådana här njurbytesprogram, säger Lars Wennberg.

Idén om njurbytesprogrammet kommer från den amerikanske nobelpristagaren i ekonomi, Alvin Roth. Det har hittills prövats i bland annat USA, Storbritannien och Nederländerna.

Samarbetet i Sverige kommer att ske mellan de fyra sjukhus som genomför njurtransplantationer, i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Redan nu har man börjat samla in möjliga par till databasen, och någon gång under året hoppas man kunna genomföra det första bytet.

På sikt kan man utöka samarbetet ytterligare.

-Vi samarbetar redan idag inom Skandinavien när det gäller transplantationsfrågor, och att gå vidare och etablera det här på skandinavisk nivå tror vi blir ett naturligt nästa steg, säger Lars Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista